Birimlerimiz

Tıp Fakültesi 

Tıp Fakültemiz sağlık sektöründe toplumumuza birçok hizmet sunmaktadır. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordine ettiği, Prof. Dr. Emine Neşe YENİÇERİ’nin eğitimci olarak katılımı ile 2018, 2019 ve 2021 yıllarında tüm aile hekimi ve aile sağlığı personelimizin katıldığı (450 kişi), yaşlılık döneminde bağışıklama ve kronik hastalık izlemi 1.modül (Kardiyovasküler Risk Değerlendirmesi-Hipertansiyon) eğitimi, 2021 ve 2022 yıllarında halen devam eden ve tüm aile hekimlerimizin (310 kişi) katıldığı kronik hastalık izlemi 3. modül (yaşlı sağlığı izlemi) eğitimi ve 2017 yılında tüm aile hekimlerimizin (286 kişi) katıldığı bağımlılık ile mücadele eğitimi olmak üzere eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Devamını okumak için tıklayınız.

 

Veteriner Fakültesi 

MSKÜ Milas Veteriner Fakültesi toplumun ihtiyaçlarına yönelik ve çevreye duyarlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültemiz, akademik kadrosu ve öğrencileriyle birlikte özellikle Milas ve çevre ilçelerde düzenlediği veya iştirak ettiği “Hastalıklardan Ari Çiftlik Çalıştayı”, “Atlarla ilk temas etkinliği”, “Arım Balım Çocuğum”, “TÜBİTAK Bilim Şenlikleri”, “Üniversitemiz Yaraları Sarmaya Devam Ediyor”, “Arıcılık Çalıştayı”, “Sokak Hayvanları Koruma Etkinlikleri”, hayvan barınaklarından getirilen sahipsiz canlarımızın tedavileri ve farklı birçok faaliyetiyle; insan sağlığını ve hayvan refahını korumaya, genç nesillerimizi hayvan sağlığı konularında bilinçlendirmeye ve bilime yönlendirme, yetiştirici ve üreticilerimizin güvenilir hayvansal gıda üretimi ve  bilinçli yetiştiricilik konularından gelişmeyi amaçlayan birçok topluma hizmet ve sosyal sorumluluk çalışması gerçekleştirmiştir. Devamını ve örnek etkinlikleri okumak için tıklayınız.

 

 

Diş Hekimliği Fakültesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültemiz, hizmet vermeye başladığı günden bu yana toplum sağlığını önemseyen ve hizmet kalitesini daima ön planda tutan girişimsel ve koruyucu tedavi hizmetlerini vermektedir. Öncelikle üçüncü basamak sağlık hizmetleri kapsamında fakültemizde yer alan farklı anabilim dallarında mevcut öğretim üyelerince topluma tedavi hizmeti sunulmaktadır. Bu kapsamda rutin girişimlerle tedavi edilemeyen engelli ve özel gereksinimli bireylere genel anestezi ve sedasyon ile tedaviler uygulanmaktadır. Ayrıca travma hastalarına acil tedavi prosedürleri uygulanıp ulaşım güçlüğü olan bireylere hizmetler sağlanmaktadır.

Toplumsal hizmetler ve toplum sağlığı kapsamında farklı kamusal alanlarda koruyucu ve toplumu bilgilendirici etkinlikler yapılmaktadır. Toplumda ağız ve diş sağlığı farkındalığını arttırmak amacıyla İl Müftülüğü, Sağlık Müdürlüğü, Turizm Müdürlüğü gibi paydaş kurumlarla iş birliği yapılmaktadır. Aynı zamanda Fakültemizin kadrolarında yer alan öğretim üyelerimiz, topluma katkı sağlamak amacıyla araştırmalarını yapıp sonuçlarını geliştirip paylaşmaktadırlar.

  

 

Yeşil Kampüs

 

Yeşil Kampüs Girişimi, 2019 yılında Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek öncülüğünde çalışmalarına başlatılarak yapılandırılan akademik ve idari personelden oluşan Koordinasyon Kurulu ile öğrenci topluluklarını da sürece dahil eden bir sorumluluk çalışmasıdır. Koordinasyon Kurulu, uzun süredir sürdürülebilirlik ve çevre dostu ürün, yapı ve yerleşkeler çalışan akademik personel ile söz konusu sürdürülebilirlik çalışmalarından sorumlu idari birimlerden temsilci idari personelden oluşmaktadır.  Koordinasyon Kurulu sürdürülebilirlik çalışmalarını yürüten öğrenci ve öğrenci toplulukları ile iletişim içinde çalışmalar yürütmektedir. Kurul, teknik ve sosyal tüm faaliyetlerin belirlenen stratejik hedeflere uygun gerçekleştirilmesi, tedbirlerin alınması, sonuçların değerlendirilmesi ve birimler arası koordinasyonu sağlamakla görevlidir.  Sürdürülebilirlikle ilgili faaliyetler, Yeşil Kampüs Koordinasyon Kurulu bünyesinde oluşturulmuş Yeşil Ofis, Enerji ve Çevre ekipleri tarafından kontrol edilmektedir. Yeşil Kampüs İnternet Sitesi, kampüste gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar hakkında bilgi verirken; gelen görüş, öneri, katkı ve katılımları da değerlendirmektedir.

 

Sıfır Atık

 

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır. Detaylı bilgi bkz. https://atikyonetimi.mu.edu.tr/

 

Tehlikeli Atık Deposu

Ege Bölgesinin en zengin ormanlık alanında kurulu olan üniversitemiz bilimsel çalışmalarını sürdürürken, doğayı ve insan sağlığını koruma bilinci ile kurumsal olarak çok önemli bir sorumluluğu daha yerine getirmiştir. Ülkemizde başlatılan ve 2018-2023 yıllarını kapsayan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında ilk olarak ALM binasının arka kısmında yer alan metruk yemekhane binası, gerekli iyileştirme çalışmaları yapılarak Tehlikeli Atık Deposu olarak düzenlendi. Böylece, Üniversitemiz bünyesinde yer alan tüm akademik ve idari binalardan, Laboratuvarlardan kaynaklanan ve mevzuat gereği tehlikeli atık sınıfına giren tüm atıkların usulüne uygun olarak geçici depolanma ve bertaraf edilme süreci başlatılmıştır.

 

 

Tazelenme Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi’nde başlayan ve Muğla’da Sosyoloji bölümü tarafından kurulan Tazelenme Üniversitesi, 65 yaş üstü insanlara eğitim vermektedir. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan bu üniversitemiz ilk mezunlarını vermiş olup halen Muğla Merkez Kampüsü başta olmak üzere, Marmaris, Bodrum, Köyceğiz, Ula, Saburhane, Milas, Fethiye olmak üzere birçok şubesi vardır. Toplamda hâlihazırda 1000’e yakın öğrencisi bulunmaktadır. Tazelenme Üniversitesinin Muğla da dahil olmak üzere 2019-2020 dönemi itibariyle Türkiye’de toplam 5 kampüsü bulunuyor. Tazelenme Üniversitesinin kampüslerinde bir yandan teorik derslerle yaşam boyu öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanırken öte yandan uygulamalı derslerle öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanınıyor. Kampüslerde öğrenim gören genç kuşakların Tazelenme Üniversitesi öğrencileriyle aynı ortamda buluşması, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanması, eğitimin hedefleri arasında yer alıyor. Muğla Tazelenme Üniversitesi Programı, gönüllülük temeline dayalı bir sosyal sorumluluk projesi olarak 2017 yılında Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna tarafından oluşturulmuştur. 2017 yılında yaklaşık 80 öğrenci ile faaliyetlerine başlayan Muğla Tazelenme Üniversitesi, 60 yaş üstü vatandaşların aktif ve pozitif yaşlanmasını ve toplumsal yaşamda yeniden ve aktif olarak yer almasını hedefleyen bir eğitim öğretim programı olarak tasarlanmıştır. Devamını okumak için tıklayınız.

 

Engelsiz Kampüs

Üniversitemizde Engelsiz Kampüs birimi kurulmuştur. Birim üniversitede bulunan engeli olan öğrencilere gereksinim duydukları akademik ve sosyal destek sağlar. Bunun yanında öğretim elemanlarına, engeli olan öğrenciler ile çalışma konusunda destek sağlar. Birimde engeli olan öğrenciler için not tutucu desteği, öğrencilerin ders çalışmalarına yardımcı olan ve birebir ders almayı sağlayan Engelsiz Etüd Programı, engeli olan öğrencilerin sosyal destek almasına yardımcı olmak için bulunan Engelsiz Sosyal Destek Toplantıları bulunmaktadır. Birim bunların yanında engeli olan öğrencilerin bağlı bulundukları akademik birimde olan Engelli Öğrenci Danışmanları ile öğrencilerin gereksinim duyduğu öğretim uyarlamalarının gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bunun yanında gönüllü öğrencilerin engeli olan bireyler ile çalışma konusunda kendilerini geliştirebileceği Engelsiz Gönüllü Programı bulunmaktadır. Birimimiz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Detaylı bilgi için bakınız: https://engelsiz.mu.edu.tr/

 

Covid-19 Bilgilendirme Sayfası

Covid-19 Pandemi sürecinde bilgilendirmeler yapmak, pandemi ile ilgili yapılan akademik çalışmaları (proje, yayın) duyurmak ve görünür kılmak adına Covid-19 Bilgilendirme Sayfası hazırlanmıştır. Hazırlanan bu sayfa ile pandemi süreci ile halkın bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Pandemi süresince yürütülen uzaktan öğretim faaliyetleri, sunulan sağlık hizmetleri ve halkı bilgilendirici ve eğitici videolara bu sayfamızda yer verilmiştir. Başta MSKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe olmak üzere üniversitemizin değerli akademisyenleri Covid-19 ve Aşılama çalışmaları ve pandemi sürecinde diğer sağlık sorunları ile ilgili bilgilendirici videolar hazırlayarak toplumun pandemi sürecinde bilgilendirilmesini sağlamıştır. Detaylı bilgi için bakınız http://covid19.mu.edu.tr/

 

 

Araştırma Labratuvarları Merkezi (ALM)

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin toplumsal katkıya dönüşmesini sağlamak amacıyla hizmetler yürütmektedir. İlimiz ve bölgemizde her kademede eğitim gören öğrencilere yönelik teknik geziler düzenleyerek bünyesinde bulunan ileri araştırma tekniklerine sahip cihazlarla yapılan uygulama ve hizmetler ile ilgili eğitimler vermektedir. İlk ve orta dereceli okullarda eğitim gören öğrencilerin araştırma teknikleri ile ilgili dikkatlerini çekmek, araştırma hevesi uyandırmak ve bilimsel projelerinde bu cihazların kullanımına yönelik düşünmelerini sağlamak amacıyla teşvik etmek, merkezimizin en önemli misyonlarından biridir.

 

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MÜÇEMER)

MÜÇEMER bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Analiz Laboratuvarları tüzel kişiliği olan kamu laboratuvarlarıdır. MÜÇEMER, Numune Alma ve Raporlama, Kimya Laboratuvarı ve Mikrobiyoloji Laboratuvarından oluşmaktadır. Bu birimler 2013 yılından itibaren su, atık su ve deniz suyu analizleri kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TÜRKAK akreditasyonuna sahiptir. Bu kapsamda Türkiye’de en uzun kıyı şeridine sahip Muğla Bölgesinde, doğal (deniz, orman, bitki örtüsü, fauna) kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için;  çevre mevzuatının gerekliliklerini karşılayacak nitelikte ve özellikle sucul ekosistemlerdeki çevre sorunlarını ortaya koyabilecek analizleri yapabilme kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte kurum içinde hem kendi alanında hem de hem de farklı disiplinlerle birlikte akademik çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca farklı üniversiteler, kamu kurumları (Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve belediyeler), STK’lar ve  özel kuruluşlarla birlikte akademik ve çevre koruma amaçlı çalışmalar yapılmaktadır.  

 

Gıda Analizleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (MÜGAM)

Gıda maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve taşıdıkları riskler çok eski yıllardan beri otoritelerin, bilim adamlarının ve tüketicilerin gündeminde yer almakta ise de, özellikle günümüzde bu kavramların önemi çok daha yoğun bir biçimde anlaşılmıştır. Gıda güvenirliğinin sağlanmasında kuşkusuz en önemli ayaklardan biri kontrol ve denetimlerin etkin bir biçimde yürütülmesidir.

Üniversitelerin görevlerinden biri de bulundukları şehre ve bölgeye sosyal, kültürel ve bilimsel olarak hizmet etmektir. Bu anlayışla kurulmuş olan Merkezimizin amacı Muğla ili ve çevresinde gıda sektörüne ve bu sektöre temel girdileri sağlayan tarım sektörüne hizmet vermek ve destek olmaktır.

Yoğun bir tarım faaliyetinin gerçekleştirildiği Muğla ili ve çevresinde üretilen meyve, sebze, bal, balık eti gibi hem iç pazarda tüketilen hem de ihraç edilen ürünlerin gerekli kontrollerini yaparak tüketiciye sağlıklı ürünler sunulmasına üreticiye de sağlıklı üretim de bulunması için yardım etmektir. Ayrıca, Yöremiz yoğun bir turizm potansiyeline sahip olduğu için hem yerli hem de yabancı misafirlerin sağlıklı ve kaliteli ürünler tüketmesine katkıda bulunmayı kendimize bir görev edindik.

 

Teknopark

Üniversite Sanayi işbirlikleri arttırmaya ve toplumsal katkısı olan projeler geliştirilmesine yönelik olarak Teknopark birimimiz faaliyetlere başlamıştır. Proje Destek Birimlerimiz kurum dışına proje destekleri sağlamıştır. Proje, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında kurulan işletmelerde istihdam sağlanmıştır. Teknopark bünyesindeki çalışmalarla öğrencilerin, akademisyenlerin ve vatandaşların Ar-Ge, inovasyon ve girişimilik konularındaki farkındalığı arttırılmıştır. Teknopark birimimizle ilgili detaylı bilgi için bakınız https://www.muglateknopark.com.tr/

 

Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi (KHEM)

2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Müzeler arasında yerini alan Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi (KHEM), gelecek nesillerin her açıdan eğitimli bireyler olması adına, kurulduğu yıldan itibaren özellikle çocuk grupları başta olmak üzere eğitim çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalardan biri de dünya kültür mirasının önemli bir bölümüne sahip olduğumuz coğrafyada, kültürel zenginliğimizin korunması yolundaki bilincin geliştirilmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Çocuklar Kampüste” sosyal sorumluluk projesi olarak sürdürülmektedir. Proje kapsamında arkeoloji, tarih, edebiyat, felsefe, biyoloji, doğal çevreyi koruma ve kültürel miras alanlarında çocuklarımızın bilinçlendirilmesi hedeflenmiş, geçmişi eserler ile temas ederek kurgulamaları ve günümüz ile anlamsal bağ kurmaları, geleceği düşlemeleri sağlanmıştır. Devamı için tıklayınız.

Topluma Hizmet Uygulamaları Dersleri

Üniversitemiz bünyesinde verilen Topluma Hizmet Uygulamaları dersleri ile öğrencilerimiz toplumsal katkı sağlayan alanlarda çeşitli uygulamalarda bulunmaktadır. Dersler kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, “Topluma Hizmet Uygulamaları” ormanda çöp toplamışlardır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Girgin, topluma hizmet uygulamaları dersinin zorunlu bir ders olduğunu belirterek, “Dersin, öğrencilerin toplumla paylaşması, liderlik etmesi, kendilerini göstermesi, işbirliği ve organizasyon becerilerinin geliştirilmesine yönelik açıldığını ifade etmiştir. Uygulamanın amacı sadece çöpleri alıp götürmek değil, halkın bu konuda bilinçlenmesini sağlamak ve katkı yapmaktır.

Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında haftanın üç günü Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen yaşlı, engelli ve ortopedi hastalarına gönüllü refakatçilik yapmıştır. 'Topluma Hizmet Uygulamaları' dersi kapsamında sosyal sorumluluk projesi yürüten öğrencilerimiz, haftanın 3 günü 6’şar kişilik ekipler halinde Üniversitemiz Hastanesi önünde yardıma ihtiyaç duyan hastaları bekliyor. Üzerlerinde refakatçi yaka kartı ile hastaları karşılayan gönüllü öğrencilerimiz, tedavi gören hastalara tekerlekli sandalye ile gitmek istedikleri servise kadar refakat ediyor. Yardımsever öğrencilerimiz hastaların muayene, kayıt, ödeme ve form hazırlanması gibi yapılması zorunlu bürokratik işlemlerden kolayca geçmesini sağlıyor. Sosyal sorumluluk projesi sorumlusu Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Zeynep Aydoğan, “Mutlu et mutlu ol” sloganıyla bir çalışma başlattıklarını ve bu çalışmadan çok güzel geri dönüşler sağladıklarını ifade etmiştir.

 

KOZMER Eğitimleri

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kurulan  ülkemizin ilk ve tek Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER), “Bitkisel Kozmetik Üretimi ve Bölgemizdeki Bio Hammaddeler” içerikli eğitimler ile öğrencilerimizle buluşmaktadır. İlimizdeki ortaokul ve meslek okulu öğrencilerimize eğitimler verilmiştir. KOZMER Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir Yeşil Kimya Hareketi, dünyada hızla yükselen doğal ürünlere yöneliş, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi gibi konularda öğrencilere bilgi vererek; orkide, papatya, frezya, gelincik, iris gibi bölgemizde yetişen çiçeklerin tanıtımını yapmıştır.

 

MUBEM Doğa Okulu: Knidos Yaz Bilim Kampı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel zenginliğimiz ve çeşitliliğimizin evrensel kültüre katkı sağlayacak şekilde gelecek kuşaklara aktarılması ve bilgi toplumuna dönüşümün desteklenmesi hedefleri çerçevesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUBEM) ve Knidos Kazı Başkanlığı iş birliği ile 7. sınıf öğrencilerine yönelik “MUBEM Doğa Okulu: Knidos Yaz Bilim Kampı” projesi 8-10 Haziran 2022 tarihleri arasında Muğla İli Datça ilçesi Knidos Antik Kentinde gerçekleştirilmiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 30. yıl anısına düzenlenen bilim kampının yürütücülüğünü MUBEM Müdürü Prof. Dr. Ayşe OĞUZ ÜNVER ve Knidos Kazı ve Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. M. Ertekin DOKSANALTI üstlenmiştir. Bilim kampın temel hedefi, genç bireylerin İlk Çağ’dan günümüze bilimsel ve teknik bilgilerin gelişim süreçlerini keşfetmeleri, farklı disiplinlerden bilim insanları ile bilimsel araştırma süreçlerini ilk elden deneyimlemeleri ve bilime yönelik bütünsel bir bakış açısı kazanmalarıdır. Proje katılımcıları, arkeoloji, epigrafi, astronomi, temel bilimler ve su ürünleri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu farklı disiplinlerdeki bilim insanları ile birebir etkileşim içerisinde bilimsel çalışmaları deneyimleme şansı yakalamışlardır. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin ÇİÇEK kampa katılan öğrencileri kutlamış ve bilimin ışığını yansıtan bu eşsiz bölgede Üniversite olarak bilim kamplarını ulusal ve uluslararası sürdüreceklerini söylemişlerdir.

                

 

Gündüz Bakımevi Hizmetleri

1993 yılında faaliyete başlayan gündüz bakımevinde 2022 yılı itibariyle 1 Öğretim Görevlisi (Koordinatör), 1 çocuk gelişmicisi, 1 hemşire, 4 yardımcı eğitmen ve 3 sürekli işçi olmak üzere 10 personel görev yapmaktadır. Mevcut kontenjanı 50 olan Gündüz Bakımevinden Covid-19 Pandemisi nedeniyle 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında 30 çocuk yararlanmaktadır. Gündüz Bakımevi Koordinatörlüğü, Üniversitemiz çalışanlarının okul öncesi çağdaki çocuklarının çalışma saatleri içinde bakımları ve eğitimlerine yardımcı olarak okul hayatına hazırlamak ve bu konuda ilgili kuruluş ve akademik birimlerle iş birliği yaparak hizmetin en iyi şekilde görülmesini sağlamaktır.