Tıp Fakültesi
Aile Hekimliği Anabilim Dalının Toplumsal Katkıları
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordine ettiği, Prof. Dr. Emine Neşe YENİÇERİ’nin eğitimci olarak katılımı ile 2018, 2019 ve 2021 yıllarında tüm aile hekimi ve aile sağlığı personelimizin katıldığı (450 kişi), yaşlılık döneminde bağışıklama ve kronik hastalık izlemi 1.modül (Kardiyovasküler Risk Değerlendirmesi-Hipertansiyon) eğitimi, 2021 ve 2022 yıllarında halen devam eden ve tüm aile hekimlerimizin (310 kişi) katıldığı kronik hastalık izlemi 3. modül (yaşlı sağlığı izlemi) eğitimi ve 2017 yılında tüm aile hekimlerimizin (286 kişi) katıldığı bağımlılık ile mücadele eğitimi olmak üzere eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimi’nde eğitimci olarak Prof. Dr. Emine Neşe YENİÇERİ, Prof. Dr. Sebahat GENÇ, Prof. Dr. Emine Figen TARHAN, Doç. Dr. Cem ŞAHİN, Dr. Öğr. Üyesi Özge ORAL TAPAN, Dr. Öğr. Üyesi Utku TAPAN ve Dr. Öğr. Üyesi Utku CENİKLİ görev almışlardır. Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimi’nde eğitimci olarak Prof. Dr. Emine Neşe YENİÇERİ, Prof. Dr. Fatih Akın, Prof.Dr.Murat BİTEKER, Doç. Dr. Cem ŞAHİN, Doç.Dr.Volkan DOĞAN, Doç.Dr.Özcan BAŞARAN, Doç.Dr.İbrahim ALTUN, Doç.Dr.Oğuzhan ÇELİK, Prof.Dr.Bülent HUDDAM, Dr. Öğr. Üyesi Alper ALP ve Dr. Öğr. Üyesi Utku CENİKLİ görev almışlardır. Nisan 2022 Prof. Dr. Emine Neşe YENİÇERİ Sağlık Bakanlığı, tütün ürünü kullanımının zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve tütün bağımlılığıyla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla "Görev Bende" gönüllülük programı başlatmış ve bu program kapsamında, zoom üzerinden tütünle mücadele çalışmalarında görev almak isteyen kamu kurum personeline etkili iletişim, tütün ürünü kullanımının zararları ve bırakmanın yararları, pasif içicilik, sigara bırakma hizmetleri gibi konularda eğitimler verilmiştir.
Atık Oluşumunu Azaltmak İçin Sen De Bardağını Al, Gel!
İklim değişikliği ve karbon ayak izi gibi çevresel sorunlar artık oldukça gündemdedir ve birçok insanın da farkında olması gereken bir konudur. Var olan teknolojiyi iyiye kullanıp bu durumlara karşı bilinçlenmek mümkündür. Sürdürülebilir yaşam, en temel tanımıyla bir kişinin çevresel etkilerini hem dünya hem de kişi için sürdürülebilir olacak şekilde azaltmayı amaçlayan yaşam şeklidir; yani doğal kaynaklar üzerindeki zararın yapabileceğin en iyisi oranında azaltılması demektir. Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte atık oluşumunu azaltmanın önemi ve gerekliliği vurgulanmış, geri dönüşümünün nasıl yapılacağı ve doğru yapıldığında sağlayacağı yararlar hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan bilgilendirmeler ile fakülte binasındaki geri dönüşüm kutularının etkin kullanımının sağlanması planlanmıştır. Proje kapsamında önceden sosyal medya ve iletişim gruplarında duyuru yapılarak 11/05/2022 tarihinde MSKÜ Tıp Fakültesi binası arenasında kurulan standa öğrenciler davet edilmiştir. Sürdürülebilir yaşam için geri dönüşüşümün gerekliliğini hatırlatmak, atık azaltımının önemine dikkat çekmek için hazırlanan slayt sunumu eşliğinde standımızı ziyaret eden öğrencilerimize bilgi verilmiştir. Proje kapsamında kâğıt atık oluşturmamak için özellikle dijital malzeme kullanılmıştır. Günlük hayatımızda sık kullandığımız kâğıt bardakların geri dönüşümünün mümkün olmadığı hakkında öğrencilerimize bilgi verilmiş, bu konuya dikkat çekmek için kendi kupa/cam bardakları ile gelmeleri halinde ücretsiz çay ikramı yapılmıştır. Tıp fakültesi binasında çeşitli noktalarda var olan geri dönüştürülebilir atık ayrım kutularının uygun kullanımı hakkında bilgi verilmiş, etkin kullanıldığında uzun vadede ülkemiz ve dünyamız için ortaya çıkacak faydalarına dikkat çekilmiştir.
SMA Hastalığı Farkındalık Etkinliği
Dr. Öğr. Üyesi Gürkan YİĞİTTÜRK danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencileri ile MSKÜ Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerine “Spinal musküler atrofi (SMA)” hastalığı hakkında bir sunum gerçekleştirmiştir. Sağlık alanı dışında eğitim gören lisans öğrencilerinin SMA hastalığı hakkındaki farkındalıklarının arttırılması ve SMA tanı testlerinin öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.
Çocukların Akran Zorbalıkları Hakkında Bilgi Düzeylerinin ve Farkındalıklılarının Arttırılması
Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri akran zorbalığı konusunda bilgilendiler ve bu konuda deneyim kazandılar, aynı zamanda sosyal ortamda bu konu ile ilgili deneyimlerini, ilköğretim öğrenci grubuna aktarmıştır. Diğer taraftan öğrenciler arasında sıklıkla rastlanan ancak çoğu fark edilemeyen akran zorbalığı hakkında öğrencilerin farkındalığı arttırıldı ve böyle bir davranışla karşılaşıldığında izlenecek yol konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Temel Yaşam Desteği Eğitimi
Tıp Fakültesi’nin Sosyal Sorumluk Projesi kapsamında Resüsitasyon Derneği’nin desteği ile Menteşe Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine, Dr. Öğretim üyesi Canan Gürsoy, Dr. Öğretim Üyesi Sinan Pektaş tarafından “Temel Yaşam Desteği” eğitimi verilmiştir.
Çocukların Korozif Madde Maruziyetinden Korunması
Çocuk Cerrahi hekimlerimizden Doç. Dr. Nazile ERTÜRK’ün öncülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Alev SÜZEN’in katılımıyla “Evlerimizde Çocuklarımızı Bekleyen Gizli Tehlikeli Korosif Maddeler” için farkındalık oluşturmak amacıyla stant kurulmuştur. Dr. Öğr. Üyesi Alev SÜZEN’in evlerimizde çocuklarımızın sıklıkla temizlik maddelerini içmesiyle karşılaştıkları tehlikeliler nedeniyle böyle bir stant kurulmasının halkımızda farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu ifade etmiştir.
Antik Çağlardan Günümüze Tıp Tarihi Konferansı
Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla Muğla Müze Müdürlüğü Konferans Salonunda Halka açık olarak “Antik Çağlardan Günümüze Tıp Tarihi” başlıklı konferans vermiştir. Konferansta özellikle Muğla ve çevresinde yoğun olarak yer alan antik kentlerde ki hekimler ve tıbbi tedaviler hakkında ayrıntılı bilgiler yer almıştır.
Yaşlı Popülasyonun İdrar Kaçırma Hakkında Bilgilendirilmesi
Tıp fakültesi birinci dönem öğrencilerimizle gerçekleştirilen “Yaşlı popülasyonun idrar kaçırma hakkında bilgilendirilmesi” ile ilgili bilgilendirici broşürleri ekip olarak tasarlanmıştır. Yaşlı hastalarda var olan idrar kaçırma problemi çoğunlukta utanma ve/veya bu durumun ileri yaşlarda normal olarak karşılanması neticesiyle göz ardı edilmektedir. Fakat yaşlılıkta idrar kaçırma hem normal değildir hem de tedavisi mevcuttur. Dolayısıyla bu hususla ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve toplumda belli bir farkındalık yaratılmıştır.
Diyabet Bilgilendirmesi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Tabip Odası işbirliğinde Yatağan, Dalaman, Fethiye, Yeşilyurt ve Menteşe ilçelerinde halka yönelik Prof. Dr. Gülhan AKBABA tarafından “Diyabet ve Beslenme” konulu bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet hakkında toplumsal bilinci arttırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından her sene ortaklaşa halk eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyelerinin katılımıyla düzenli olarak gerçekleştirilen “Diyabet Okulu” eğitimleri diyabetli bireylerin diyabet ile yaşamayı öğrenmeleri, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlamaktadır.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından 15.4.2017 tarihinde Akromegali günü nedeniyle Akromegali hastalarına bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tarafından Yapılan Topluma Yönelik Faaliyetler
-
Prof.Dr.Metin PIÇAKÇIEFE TRT Haber, Canlı Yayına katılarak ulusal gazetelerde gündem olan “Pil yutan çocuk haberi” ile ilgili “pilin sağlığa etkisi ve neler yapılmalı” ile ilgili güncel soruları yanıtlayarak, topluma yönelik bilgilendirmelerde bulunmuştur.
-
Prof. Dr. Metin PIÇAKÇIEFE tarafından 5 Mayıs 2020 tarihinde, “Pandemi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Korunma Yöntemleri ve Tanı Almış Hastaların İzolasyonu” hakkında toplumu bilgilendirmek amaçlı video hazırlanmış ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin web sayfasında ve youtube kanalında yayınlanmıştır.
-
Prof. Dr. Metin PIÇAKÇIEFE tarafından 8 Eylül 2021 tarihinde, “Neden Aşı Yaptırmalıyız?” hakkında toplumu bilgilendirmek amaçlı video hazırlanmış ve Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin web sayfasında, youtube kanalında ayrıca bazı resmi kurumların web sayfalarından yayınlanmıştır.
-
13 Nisan 2021 saat 18.00’da Prof. Dr. Metin PIÇAKÇIEFE TRT Haber canlı yayınına katılarak “COVİD 19 pandemisi” konusunda güncel soruları yanıtlayarak, topluma yönelik bilgilendirmelerde bulunmuştur.
-
31 temmuz 2021 saat 17.00’da Prof. Dr. Metin PIÇAKÇIEFE TRT Haber canlı yayınına katılarak “ yazın sıcak havalarda nelere dikkat etmeliyiz, nasıl korunup, sağlık açısından neler yapmalıyız ” konusunda güncel soruları yanıtlayarak, topluma yönelik bilgilendirmelerde bulunmuştur.
-
Prof.Dr. Metin PIÇAKÇIEFE tarafından“COVİD-19 pandemisi süresince uygulanacak kuralları ve önlemleri içeren” COVİD-19 kılavuzu ve afişler hazırlandı. Kılavuz ofis, çalışma odaları, derslik atölye, labaratuvar, toplantı odaları, yemekhane ve kantin kullanım kuralları ve kampüsümüzde yeni yaşam kurallarını içermektedir. Afişlerin içeriği ise; HES kodu sorgulaması, el yıkama, maske kullanımı, fiziksel mesafe, bir sağlık sorunu olduğunda bildirim yapılması, toplu etkinlikler ve aşılama ile ilgilidir.
-
“COVİD 19 ve yeni yaşam” konulu stand açma ve bilgilendirme etkinliği kapsamında 27-28-29 Eylül tarihlerinde üniversitemiz kampüsü içerisinde 8 noktada (Tıp Fakültesi, Muğla Meslek Yüksek Okulu, MSKÜ C Kapısı, Eğitim Fakültesi, Öğrenci Sarayı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Mavi Çatı Öğrenci Toplulukları Merkezi önünde) standlar açılmıştır. Akademik ve idari personele, öğrencilere ve öğrenci yakınlarına yönelik pandemi sürecinde uyulması gereken genel ilke ve kurallarla ilgili bilgi verildi, personel, öğrenci ve yakınları tarafından pandemi ile ilgili sorulan sorular yanıtlanmış ve anabilim dalımız tarafından hazırlanan afişler asıldı, kılavuzlar dağıtılmıştır.
-
Menteşe İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı arasında işbirliği yapılarak MSKÜ kampüsünün iki ayrı noktasında; 18-19 Ekim 2021’de Mavi Çatı Öğrenci Toplulukları Merkezinde ve 21-22 Ekim 2021’de MSKÜ C kapısı girişlerinde öğrenci ve üniversite personellerine yönelik “COVİD 19 aşılama faaliyetleri “ gerçekleştirilmiştir.
-
“COVİD 19 Pandemisiyle Mücadele” kapsamında “her hafta Perşembe günleri” Muğla Menteşe Sınırsızlık meydanı ve Kurşunlu camisi önünde “stand açma ve bilgilendirme” etkinlikleri yapılmıştır. Etkinlikte vatandaşlara pandemi sürecinde uyulması gereken genel ilke ve kurallar, aşı karşıtlığı ve tereddütünü önlemeye yönelik bilgiler verilmiş ve vatandaşlarımız tarafından pandemi ile ilgili sorulan sorular yanıtlanmıştır. Anabilim dalımız tarafından hazırlanan afişler asılmış, dezenfektan, maske ve kılavuzlar dağıtılmıştır.
-
Üniversitemiz kampüsü ve kampüs dışında bulunan tüm akademik birimlerde (Ula, Marmaris, Datça, Milas, Kavaklıdere, Yatağan, Bodrum, Köyceğiz, Dalaman, Ortaca, Fethiye’de bulunan akademik birimler) “COVİD 19 ve yeni yaşam” konulu bilgilendirme, savunuculuk, farkındalık yaratma etkinlikleri düzenlenmiştir. Etkinlik kapsamında üniversitemizin kampüs ve kampüs dışında bulunan tüm akademik birimleri ziyaret edilmiştir Ziyaretlerimiz sırasında bize Genel Sekreterlikten genel sekreter yardımcıları: Çetin HALİLOĞLU ve Haşim KOÇ eşlik etmiştir. Birim sekreterleri ile de görüşülerek birimlerde (sınıf, kantin, labaratuvar, tuvalet…gibi) yerinde gözlemlerde ve incelemelerde bulunulmuştur. Birim çalışanlarına ve öğrencilere pandemi sürecinde uyulması gereken genel ilke ve kurallarla ilgili bilgi verilmiştir. Anabilim Dalımız tarafından hazırlanan afişler asılmış ve kılavuzlar dağıtılmıştır.
-
Dr.Öğr.Üyesi Şehbal YEŞİLBAŞ tarafından 26 Kasım 2021 tarihinde “Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde görevli personele ve denetimli serbestlik yükümlülerine”, 17 Aralık 2021 tarihinde Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi hükümlülerine yönelik “Madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele yöntemleri” konulu seminerler düzenlenmiştir.
-
13 Mayıs 2022 tarihinde MSKÜ Menteşe Kütüphanesi önünde stand etkinliği yapılmıştır. Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve tıp fakültesi öğrencileri tarafından üniversite öğrencilerine “madde bağımlılıklarının zararları, bağımlılıklardan korunma yöntemleri, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesi” ile ilgili bilgilendirme yapıldı, broşürler dağıtılmıştır. Etkinlik öncesi bağış yoluyla oluşturulan mini kütüphanemizden seçecekleri kitap verilip birlikte kitap okuma etkinliği düzenlenmiştir. Üniversite öğrencileri arasında iletişim ve dayanışmanın artırılması, akran eğitimi yoluyla madde bağımlılıklarının zararları, korunma yöntemleri konusunda farkındalıklarının artırılması ve olumlu davranışlar geliştirilmesi konusunda rol model olunması hedeflenmiştir.
-
17 Mayıs 2022 tarihinde, AKM’de Muğla İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda MSKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı iş birliğinde ‘‘Gençlik ve Sosyal Medya: Sosyal medyayı nasıl kullanıyoruz?’’ ve ‘‘Sosyal medya ne kadar gerçek, ne kadar sanal?’’ konulu söyleşi gerçekleştirilmiştir.
-
Prof.Dr. Metin PIÇAKÇIEFE tarafından 2021/2022 Eğitim-Öğretim Yılı Sınavlarında, “Covid-19 Kapsamında Maske, Mesafe ve Hijyen Kurallarını Kontrol Etmek” üzere Üniversitemizin tüm akademik birimlerini içeren “Görevli Personel Listesi” oluşturuldu. Oluşturulan bu listede her birimde; birim sekreteri ve 2 akademik elemandan oluşturulan 3 kişilik ekipler görev almıştır. Ayrıca “Alınan Önlemleri Kontrol Etmek Üzere Görevli Personelin Dikkat Edeceği Hususlarla” ilgili hazırlanan bilgi notu ekiplerle paylaşılmıştır. Covid 19 pandemisi döneminde topluma yönelik Halk Sağlığı Anabilim Dalımız tarafından yapılan faaliyetlerle ilgili ayrıntılı bilgi ve fotoğraflara “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi web sitesinde” bulunan “Covid 19 bilgilendirme sayfası-Sağlık hizmet sunumu“ alt başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.