Projelerimiz

Toplumsal Katkı Sağlayan TÜBİTAK Projeleri

Sıra No Proje Türü Proje Birimi Proje Adı Proje Yürütücüsü
1 TÜBİTAK ARDEB 1001 TÜBİTAK Dijitalleşen Kadınlar Dr. Öğr. Üyesi Çağlar ÖZBEK
2 TÜBİTAK 2209-A TÜBİTAK Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Arttırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem Doç. Dr. Gönül Babayiğit İREZ
3 TÜBİTAK 1001 TÜBİTAK Deprem Sonrası İyileştirme Çalışmaları Doç. Dr. Hatice Hicret ÖZKOÇ
4 TÜBİTAK 2209-B TÜBİTAK Muğla'nın Sağlık Turizmi Envanterinin Oluşturulması ve Muğla'ya Yönelik Sağlık Turizmi Temalı Bir Mobil Uygulamanın Tasarımı Doç. Dr. Hatice Hicret ÖZKOÇ
5 TÜBİTAK 3005 TÜBİTAK

Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Gastronomik Pratiklerin İncelenmesi: Menteşe  Projesi

Doç. Dr. Aydan BEKAR

Dijitalleşen Kadınlar

Dijital teknolojilerin çağımızın önemli bir parçası olarak hızla hayatımızdaki yeri artmaktadır. Ancak bir özellikle 65 yaş ve üstü insanlar, dijital çağın avantajlarından tam olarak yararlanamamaktadır. Buradan hareketle Üniversitemiz Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Özbek ve ekibi, TÜBİTAK ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açılan “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler" başlığıyla çağrıya sunulan proje çerçevesinde özellikle dezavantajlı grupların dijital bütünleşmesine katkı sağlayacak bir proje yürüterek toplumsal bir katkı sunmuşlardır. Bu çalışma ile 65 yaş üstü kadınların dijital yetkinliklerinin arttırılması amaçlanmıştır. Çalışmada ilk etapta 65 yaş üstü Muğla Menteşe’de yaşayan kadınların dijital yeterlilik seviyelerini ölçülmüştür. Buradaki temel düzeyler belirlendikten sonra ikinci etapta, örneklem grubumuza yönelik bilgilendirici eğitim videoları çekilmiştir. Covid-19 salgının getirdiği sosyal izolasyonla birlikte dezavantajlılığı pekişen 65 yaş ve üstü kadınların, dijital yetkinliklerini arttırmak amacıyla yürütülen çalışmada, bu yaş gurubundaki kadınların internet üzerinden herhangi bir işlem yaparken yoğun bir güvenlik problemi yaşadığı ve bunun neticesinde gerek kendilerinden yaşça küçük kişilere (çocuk, torun, arkadaş vb.) gerekse eşlerine olan bağımlılıklarının arttığı görülmüştür. Bu yaş grubu kadınların bağımlı olma durumunu ortadan kaldırma ve dijital yetkinliklerini arttırmak için disiplinlerarası bir proje yürütülmüştür. Dijital dünyada kendi kendine yetebilen kadın, her alanda olduğu gibi, sonrasında aile içinde yer alan diğer fertlerin farkındalık süreçlerini de etkileyecektir. 

 

Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Arttırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem

“Geleceğin sporu” olarak nitelendirilen Japon sanal gerçeklik oyunu “Hado”nun Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Arttırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem” adlı çalışması TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanmıştır. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Geleceğin Sporu HADO ile Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Artırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem Projesi” ile Alzheimer hastalığı riskinin sanal oyun HADO ile önlenmesi amaçlanmaktadır.  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Babayiğit İrez geleceğin sporu HADO’nun, yaşlılarda fiziksel aktivitenin arttırılmasında ve özellikle Alzheimer riskinin önlenmesinde alternatif bir yöntem sunduğunu belirtmektedir.

 

Deprem Sonrası İyileştirme Projesi

Depremler ne yazık ki ülkemizin bir gerçeği olarak zaman zaman kendisini acımasızca hatırlatmaktadır. Geçmişte yaşanılan yıkıcı depremlerin ardından depremzedelere yönelik olarak gerçekleştirilen yardım faaliyetleri ise toplumumuzun insani yönünün ne denli güçlü olduğunu göstermektedir. Toplumsal olarak sergilenen yardım faaliyetleri pek çok gelişmiş ülkede dahi görünmeyen düzeylere ulaşmaktadır. “Deprem sonrası iyileştirme çalışmalarında kolektif eylem, sosyal sermaye ve kişilik özellikleri ilişkisinin yerel düzeyde karşılaştırmalı incelenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde deprem sonrası yardım faaliyetleri ve bu faaliyetlere katılma davranışının incelenmesi amaçlanmaktadır. Projenin tamamlanması ile birlikte gelecekte yaşanması muhtemel depremlerin ardından yardım faaliyetlerinin organize edilmesi ve afet sonrası iyileştirme sürecinin planlanması yerel düzeyde mümkün olabilecektir.

 

Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Gastronomik Pratiklerin İncelenmesi: Menteşe  Projesi

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aydan Bekar'ın yürütücülüğünde Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Gastronomik Pratiklerin İncelenmesi: Menteşe adlı proje TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destekleme Programı kapsamında deteklenmektedir. Bu proje ile Muğla ilimizin gastronomik pratik mirasının görünür kılınması ve tanıtılması amaçlanmaktadır.

 

Muğla'nın Sağlık Turizmi Envanterinin Oluşturulması ve Muğla'ya Yönelik Sağlık Turizmi Temalı Bir Mobil Uygulamanın Tasarımı

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Hicret Özkoç danışmanlığında İşletme Bölümü öğrencileri Ayşe Çaygeçen ve Fatmanur Aydoğan'ın araştırmacı olarak yer aldığı Muğla'nın Sağlık Turizmi Envanterinin Oluşturulması ve Muğla'ya Yönelik Sağlık Turizmi Temalı Bir Mobil Uygulamanın Tasarımı adlı proje TÜBİTAK2209_B Sanaiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur. Bu proje ile Muğla ilinin sağlık turizmine yönelik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve buna yönelik pratik bir obil uygulamanın geliştirilmesi hedeflenmektedir.

 

GEKA Destekli Toplumsal Katkı Sağlayan Projeler

Sıra No Destekleyen Kurum Proje Adı Proje Yürütücüsü
1 GEKA

Dört Mevsim Kültür Rotamız Ula Projesi

Doç. Dr. Gökben AYHAN
2 GEKA

Muğla Spor Turizminde Rotasını Çiziyor

Doç. Dr. Hakan ÜNAL ve Dr. Öğr. Üyesi Mine MÜFTÜLER
3 GEKA Antik Pedal Projesi Öğretim Görevlisi Gül Bahar Edik Kayhan
4 GEKA

Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi Projesi

Doç. Dr. Işıl ARIKAN SALTIK

 

Dört Mevsim Kültür Rotamız Ula Projesi

Muğla'nın Ula ilçesinde yer alan tarihsel ve kültürel potansiyelleri tespit edip bu potansiyelleri harekete geçirerek bölgedeki turizm çeşitliliğini arttırmak, dört mevsim turizm seçeneğinin kültür turizmi ile güçlenmesini sağlamak ve küresel ölçekte görünürlüğün artması ile yeni istihdam olanakları yaratmak için "Dört Mevsim Kültür Rotamız Ula" projesi hayata geçirilmiştir.Ula bölgesinde bulunan kültür varlıklarına yönelik yaratılacak ilgi ile ilçe turizm faaliyetleri dört mevsime yayılması amaçlanmaktadır. Ula Kaymakamlığı’nca hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’na (GEKA) tarafından finanse edilen “Dört Mevsim Kültür Rotamız Ula” projesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ula Belediyesi iştiraki ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü’nde görev yapan öğretim üyemiz Doç. Dr. Gökben AYHAN’ın Danışmanı ve Araştırmacısı olduğu bu proje sayesinde Ula ilçemizdeki kültürel değerlerimizin bilinirliğinin ve farkındalığı sağlanmasına yönelik kitap, tanıtım tabelaları, web sayfası ve mobil uygulaması hazırlanmıştır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız https://www.dortmevsimula.com/tr/

 

Muğla Spor Turizminde Rotasını Çiziyor

GEKA Teknik Destek kapsamında Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Hakan ÜNAL ve Dr. Öğr. Üyesi Mine MÜFTÜLER'in Muğla Spor Turizminde Rotasını Çiziyor adlı projesi desteklenmeye değer bulunmuştur. Bu proje ile Muğla ilinin spor turizmi potansiyelinin belirlenmesi ve bu doğrultada Muğla'da spor turizminin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Antik Pedal Projesi

Üniversitemiz Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Gül Bahar Edik Kayhan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Antik Pedal Projesi” Muğla’da hayata geçiriliyor. Antik Pedal Projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) alternatif turizm alanlarının çekiciliğinin ve ulaşılabilirliğinin arttırılması ve kültürel öğelerin turizme entegre edilmesi amaçlanmaktadır. Öğr. Gör. Gül Bahar Edik Kayhan'ın yürütücülüğündeki proje ile Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde belirlenen ve işaretlenen bisiklet rotalarında, tüm yıla yayılmış farklı temalarda tur, yarış ve festival organizasyonları yapılacak; köy çocukları ve özellikle kız çocuklarının bisiklet sporuna olan ilgileri arttırılacaktır. Bu proje sonunda en az 20 işletme (ev pansiyonu, market – bakkal ve kafeterya – restoran vb) bisiklet dostu işletme kriterlerinin yüzde 50’sini sağlanması ve en az 5 Turizm İşletme Belgeli işletme, Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Belgesi alması planlanmaktadır. Projenin hedef kitlesi alternatif turizm için kırsal, doğal, tarihi ve kültürel alanları seçen yerli ve yabancı turistler; bisiklet rotalarının geçeceği güzergahtaki köylerde ve mahallelerde yaşayan yerel halk ve özellikle köy çocukları, gençler ve kadınlar, bölgede faaliyet gösteren turistik işletmeler (market, restoran, ev pansiyonu vb.), yerel turizm/seyahat acenteleridir olarak belirtilmektedir.

 

Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi Projesi

Muğla Turist Rehberleri Odası'nın (MUTRO) başvuru sahibi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MUTSO) proje ortağı olduğu, Üniversitemiz Fethiye İşletme Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl ARIKAN SALTIK'ın yürütücü olarak görev aldığı "Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi" projesi Muğla ilindeki Sit alanlarda görev alabilecek turist rehberi yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Toplumsal Katkı Sağlayan Bilimsel Araştırma Projeleri

Sıra No Proje Türü Proje Birimi Proje Adı Proje Yürütücüsü
1 Çağrılı Proje BAP Doğal Ürünlerle Güneş Kremi ve Repellent Etkili Losyon Üretimi ve Bölge Halkının Eğitilmesi Prof. Dr. Mehmet Emin DURU
2 Çağrılı Proje BAP Su Bazlı Sığla Kremi Üzerine Formülasyon Geliştirilmesi Doç. Dr. Yusuf SICAK
3 Çağrılı Proje BAP Çevrimiçi Dünyada "Kadının" Güçlendirilmesi Prof. Dr. Müge ADNAN
4 Çağrılı Proje BAP Karbon Ayak İzi Hesabı için Atık Yönetimi Otomasyonu Araş. Gör. Dr. Vesile Hatun AKANSEL

 

Su Bazlı Sığla Kremi Üzerine Formülasyon Geliştirilmesi Projesi

Üniversitemizin Köyceğiz Meslek Yüksekokulu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf SICAK, yürütücülüğünü üstlendiği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje, Muğla’ya relikt-endemik Anadolu Sığla’sı olarak bilinen Liquidambar orientalis reçinesinin tıbbi özelliklerinden yararlanılarak, "Su Bazlı Sığla Kremi Üzerine Formülasyon Geliştirilmesi" projesiyle Muğla yöre halkının Anadolu Sığla’sını değerlendirebileceği ve Anadolu Sığla’sına katma değer sağlayabileceğine vurgu yapan bir çalışmadır.

 

Çevrimiçi Dünyada "Kadının" Güçlendirilmesi

Çevrimiçi Dünyada Kadının Güçlendirilmesi Projesi ile sosyal medyada kadın ve kadın hakları ile ilişkili konularda kullanılan dilin, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek nitelikte dönüşmesine katkı vermek için yola çıktık. Çevrimiçi Dünyada Kadının Güçlendirilmesi Projesi, Twitter gönderilerinin kadın hakları ve hak ihlali bağlamında analiz edilmesi yöntemiyle sosyal medyada kadın temsiline ilişkin farkındalık yaratma girişimidir. Detaylı bilgi için bakınız http://www.guclukadinlar.mu.edu.tr/

 

Karbon Ayak İzi Hesabı için Atık Yönetimi Otomasyonu

Bu çalışma kapsamında, seçilen örnek binalar üzerinden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi için karbon ayak izi hesabına yönelik atık yönetim sistemi otomasyonu oluşturulması planlanmaktadır. Bu sayede ilgili birim özelinde atık yönetimi ve karbon ayak izi hesaplamaları sürdürülebilir ve etkili bir şekilde hesaplanabilecektir. Böylece insan kaynaklı hataları en aza indiren ve süreci yönetilebilir hale getiren bu otomasyon sayesinde birimin karbon ayak izindeki azalttım değeri hesaplanabilecektir. Üniversitemizin geri dönüşüm projesinin başarıya ulaşması ve sıfır atık hedefine ulaşabilmesi adına, sistemin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.