Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi (KHEM)
2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Müzeler arasında yerini alan Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi (KHEM), gelecek nesillerin her açıdan eğitimli bireyler olması adına, kurulduğu yıldan itibaren özellikle çocuk grupları başta olmak üzere eğitim çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalardan biri de dünya kültür mirasının önemli bir bölümüne sahip olduğumuz coğrafyada, kültürel zenginliğimizin korunması yolundaki bilincin geliştirilmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Çocuklar Kampüste” sosyal sorumluluk projesi sürdürülmüştür. Proje kapsamında arkeoloji, tarih, edebiyat, felsefe, biyoloji, doğal çevreyi koruma ve kültürel miras alanlarında çocuklarımızın bilinçlendirilmesi hedeflenmiş, geçmişi eserler ile temas ederek kurgulamaları ve günümüz ile anlamsal bağ kurmaları, geleceği düşlemeleri sağlanmıştır. Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi’nde (KHEM) başlayan eğitimler kampüsümüzde yer alan modern heykellerin anlatımı ile devam etmiş ve diğer disiplinlerin de eğitiminin ardından arkeoloji bölümü laboratuvarında “arkeoloji nedir?, arkeologlar nasıl çalışır?” gibi sorulardan yola çıkılarak bir arkeolojik eserin bulunuş anından itibaren serüveni ile ortak mirasımız ve bizlerin koruma bilinci çerçevesindeki rollerimiz konusunda bilinçlendirilmelerine önem verilmiştir. Üniversite personelimizin gönüllü destekleri ile süren projede, çocuklarımızın süregelen eğitimlerine ve gelişimlerine katkı sağlamak önceliğimiz olmuştur. Bu bağlamda Muğla Emirbeyazıt İlkokulu, Muğla Barış Çocukları Okul Öncesi Eğitim Yuvası; Muğla Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü kayıtlarında yer alan 4-14 yaş aralığındaki minik dostlarımız, Türdü 100.Yıl İlkokulu, Üniversite personelimizin ilköğretim grubundaki çocukları gibi topluluklar ile proje hayata geçirilmiştir.
30.12.2021 tarihinde Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve KHEM ortaklığı ile gerçekleştirilen “Yeni Yıl Konseri: Müze’den Melodiler” ise müzemiz etkinliklerine farklı bir dinamik getirmiştir. Bununla birlikte Kopya Heykeltıraşlık Eserleri (KHEM) Konferansları, farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin sunumları ile gerçekleştirilmeye devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz salgın dönemi ile birlikte “online / çevrimiçi” olarak başlayan konferanslar, yüz yüze olarak sürdürülmekte ve sadece üniversitemiz personeli ve öğrencilerimiz değil ilgi duyan herkesin katılımına açık olarak yapılmaktadır.
Beş farklı seksiyon olarak tasarlanan Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzemiz (KHEM) Üniversitemiz Personeli ve öğrencilerimizin dışında herkesin ziyaretine açık olup hafta içi 08:30-17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müzemizde kalıcı sergi şeklinde yer alan “Latmos (Beşparmak Dağları) Erken İnsan Resimleri”ne ek olarak, 20.05.2022-20.06.2022 tarihleri arasında Üniversitemizin “Arı ve Arıcılık Öğrenci Topluluğu” ile ortaklaşa “Dünya Arı Günü” kapsamında geçici sergimiz açılmıştır. Paleoloitik Dönem'den itibaren, plastik sanatlarda öne çıkan eserlerden oluşturulmuş bir seçki ile Sanatçı Beyza Durhan tarafından bez, un ve metal gibi malzemeler kullanılarak seçilen eserlerin birer kopyaları oluşturulmuş ve ardından heykellerin arı kovanlarına yerleştirilmesi ve arıların bu heykelleri petek ile işlemesi ardından tamamlanmıştır.
Müzemiz, yalnızca geçmişe ait kopya heykeltıraşlık eserlerini bir dizide sunarak eğitim işlevini yerine getirmeyi hedeflememiş, aynı zamanda aktif bir süreç olan öğrenmeyi çok yönlü ele almış, gözlem, deneyim, duygu ile geçmişi daha içten algılamayı amaç edinmiştir. Kültürel mirasımızın sağlıklı devamlılığını sağlamak adına özellikle çocukluk evresinde müze algısına ve eser bilincine karşı tavır benimsenmeleri gayemiz olmuştur. Müze ile ilgili ayrıntılı sayfa için bakınız http://www.muze.mu.edu.tr/.