Araştırma Ekosistemi

30 yıllık deneyimi ile MSKÜ'de araştırma ekosisteminin öne çıkan bileşenleri:

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Üniversitemizin kuruluşundan 2008 yılı sonuna kadar Bilimsel Araştırma Projeleri ile ilgili olarak proje koordinasyon ve sekretarya hizmetleri; Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi adı altında Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından, bütçe ve mali uygulamaları ile ilgili işlemleri ise İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmüştür. 01/01/2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan “Yüksek Öğretim Kurumları Bütçelerinde Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Tefrik Edilen Ödeneklerin Özel Hesaba Aktarılarak Kullanımı Muhasebeleştirilmesi İle Özel Hesabın İşleyişine İlişkin Esas Ve Usullerin 3’ncü Maddesinin (c) fıkrası uyarınca Üniversitemizde Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi oluşturulmuştur.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi proje odaklı, proje ve araştırmaların lisans seviyesinden başlanarak en üst akademik seviyeye kadar üretilmesi motivasyonuyla hareket etmektedir.   Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi de Üniversitemiz araştırmacılarının ulusal ve uluslararası ölçütlerde Araştırma ve Teknoloji Geliştirme çalışmalarını ve projelerini desteklemek için güçlü bir ekiple çalışmaktadır. Sonuç odaklı, hızlı, şeffaf ve yeniliklere öncülük eden bir anlayışla hareket etmektedir. Bu perspektifle, Üniversitemiz içinde Araştırma ve Teknoloji Geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi, proje kültürünün oluşturulması, büyük çaptaki ulusal ve uluslararası projelerin gerçekleştirilebilmesi adına faaliyet göstermektedir. Bu anlamda aslında bir Kuluçka Merkezi misyonu da üstlenmektedir. BAP Birimi; Akademik çalışmaları desteklerken mevcut kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanımını ve Araştırma Performansının ölçülmesini sağlayarak araştırma politikalarına yön vermektedir. Sonuç olarak; gelişmiş bir araştırma alt yapısı oluşturarak, mevcut insan kaynağımıza Araştırma ve Teknoloji Geliştirme çerçevesinde yol gösterici olmaya gayret etmektedir. Tüm çalışmalarında Çözüm Odaklı bir anlayışla hizmet sunmaktadır.

 

Teknoloji Transfer Ofisi 

Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), teknoloji geliştiricisi Ar-Ge kurum ve kuruluşları ile teknoloji kullanıcısı sanayi şirketleri veya diğer teknoloji ya da Ar-Ge kurum ve kuruluşları arasında bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, yeni Ar-Ge şirketlerinin oluşturulmasını teşvik etme, işbirliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi konularında faaliyet gösteren bir gösteren yapıyı ifade eder. MU–TTO belirtilen yapılanma içerisinde daha yaygın bir etki yaratabilmek adına Muğla ilinde farkındalık yaratmayı ve sektör odaklı üniversite – sanayi arasında aktif iletişim noktaları oluşturmayı hedeflemektedir.

 

Muğla Teknopark 

MUĞLA TEKNOPARK'ın kurulması ile ilgili çalışmalara 01.03.2012 tarihinde 30 kişilik Kamu-Üniversite-Sanayi ve işbirliği kapsamında oluşan bir Protokol imzalanması ile başlanmıştır. Bölge başvuru araştırma konularını, Onuncu Kalkınma Planları kapsamında Ülkemizin ihracat rakamlarını artırmak ve ithalatı en aza indirme amaçları doğrultusunda, Bölge kuruluşu için İlimizde ihtiyaç duyduğumuz, yenilenebilir enerji, sağlık-turizm, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerin tespit edilmiştir. Söz konusu başvuru dosyamız, 06.07.2001 tarih ve 24454 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında, Bölge faaliyetlerini yürütmek üzere Üniversitemiz Yerleşkesinde, bulunan ve mülkiyeti Üniversitemiz ait 64,310,17 m2 yüzölçümlü alan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi 11.11.2015 tarih ve 29529 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Muğla Teknopark Yönetici Anonim Şirketi kuruluş işlemleri için: 29.11. 2016 tarihli ve 17536 Yevmiye Numarası ile tasdiknamesi yapılmış ve Türk Ticaret kanununa uygun olarak 02. 12. 2016 tarihinde Tescil ilan edilmiştir. Bu kapsamda 6930 Ticaret Sicil Numarası ile 20 Aralık 2016 tarih ve 9223 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmıştır.

Muğla Teknopark bölgemizin uluslararası rekabet gücünün artırılmasını, teknolojik yatırım ve girişimciliğin desteklenerek ithalata olan bağımlılığın azaltılmasını, öncelikli teknolojik ürünlerin geliştirilmesini ve ticarileştirmesini, yerli kaynaklara dayalı enerji üretiminin artırılmasını, enerji verimliliğinin geliştirilmesini, üretimde verimliliğin artırılmasını, doğal kaynakların kullanımının etkinleştirilmesini, kalkınma için uluslararası işbirliği altyapısının geliştirilmesini desteklemektir. Ülkemizin ve bölgemizin Ar-Ge ve yeniliğe dayalı teknolojik altyapısını güçlendirmeye yönelik teknolojileri geliştiren ve üreten girişimcilere ve araştırmacılara olanaklar sunmaktır. Bu doğrultuda doğal, kültürel ve tarihi değerlere duyarlılık konusunda gerçekleştirilecek projeleri desteklemektir.

 

Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALM) 2011 yılında kurulmuştur. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALM) amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları 13.07.2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALM) Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜALM) Bilim ve teknoloji alanlarında ileri düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, yatın ve danışmanlık yapmak olup, altyapımızı üniversite, kamu ve özel sektörün hizmetine sunmak, toplumsal kalkınma adına faydalı ve nitelikli bir bilimsel platform oluşturarak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) adına destek ve faaliyette bulunmaktır. Hizmetlerimizi Biyokimya Laboratuvarı, Malzeme ve Araştırma Laboratuvarı, Manyetik Malzeme Araştırma Laboratuvarı, Termal Analiz Labaratuvarı (DSX,TGA) ve Yüzey Ölçümü Analiz Labaratuvarı (BET) alyapı imkanları ile sürürüyoruz.

 

Proje Avcısı 

2019 yılı başında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek himayelerinde rektörlük bünyesinde dijital bir proje duyuru platformu olarak kurulan Proje Avcısı sistemi, günümüzde faaliyetlerini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Teknoloji Transfer Ofisi, Eğitim ve Farkındalık Modülü çatısı altında yürütmektedir. Kurulduğu ilk yıllarda güncel proje çağrılarını üniversitemiz akademisyen ve araştırmacılarına duyurulmasını, proje çağrısı-akademisyen eşleştirmesi yapılmasını ve proje fikirlerinin uygun çağrılara yönlendirilmesini hedefleyen Proje Avcısı sistemi, gün geçtikçe gelişerek üniversitemiz araştırmacılarının çalışma alanlarına ilişkin bir veri tabanı oluşturmuş, MSKÜ lisans/ lisansüstü öğrencilerine ve dış paydaşlara da hizmet vermeye başlamıştır.

"Proje Avcısı"  akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin fikirlerini projelendirebilmesi için uygun proje çağrılarına kolay ulaşımını sağlamak, projelerine fon bulmalarını kolaylaştırıp onları teşvik etmeyi amaçlar. Bu amaçla "Proje Avcısı" hizmeti kapsamında güncel ulusal/uluslararası çağrılar takip edilmekte ve duyurulmaktadır. Hizmet kapsamında akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz başvuruya açık güncel çağrıları takip edebilmekte, çağrılar arasında arama yapabilmekte ve "Proje Destek Arama Motoru"nu kullanarak başvurusu açık/kapalı tüm fon kaynaklarını görebilmektedir.