Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi proje odaklı, proje ve araştırmaların lisans seviyesinden başlanarak en üst akademik seviyeye kadar üretilmesi motivasyonuyla hareket etmektedir.   Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi de Üniversitemiz araştırmacılarının ulusal ve uluslararası ölçütlerde Araştırma ve Teknoloji Geliştirme çalışmalarını ve projelerini desteklemek için güçlü bir ekiple çalışmaktadır.

Sonuç odaklı, hızlı, şeffaf ve yeniliklere öncülük eden bir anlayışla hareket etmektedir. Bu perspektifle, Üniversitemiz içinde Araştırma ve Teknoloji Geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi, proje kültürünün oluşturulması, büyük çaptaki ulusal ve uluslararası projelerin gerçekleştirilebilmesi adına faaliyet göstermektedir. Bu anlamda aslında bir Kuluçka Merkezi misyonu da üstlenmektedir. BAP Birimi; Akademik çalışmaları desteklerken mevcut kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanımını ve Araştırma Performansının ölçülmesini sağlayarak araştırma politikalarına yön vermektedir. Sonuç olarak; gelişmiş bir araştırma alt yapısı oluşturarak, mevcut insan kaynağımıza Araştırma ve Teknoloji Geliştirme çerçevesinde yol gösterici olmaya gayret etmektedir. Tüm çalışmalarında Çözüm Odaklı bir anlayışla hizmet sunmaktadır.

GENEL BİLGİLER:

BAP Yönetimi (Nisan-Haziran 2022)

 

Koordinatör

 

Doç. Dr. Adem Dönmez

 

 

Kısa Tarihçe:

Üniversitemizin kuruluşundan 2008 yılı sonuna kadar Bilimsel Araştırma Projeleri ile ilgili olarak proje koordinasyon ve sekretarya hizmetleri; Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi adı altında Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından, bütçe ve mali uygulamaları ile ilgili işlemleri ise İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmüştür.

01/01/2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan “Yüksek Öğretim Kurumları Bütçelerinde Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Tefrik Edilen Ödeneklerin Özel Hesaba Aktarılarak Kullanımı Muhasebeleştirilmesi İle Özel Hesabın İşleyişine İlişkin Esas Ve Usullerin 3’ncü Maddesinin (c) fıkrası uyarınca Üniversitemizde Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi oluşturulmuştur.

 

Misyonu:

Üniversitemiz misyonu doğrultusunda; Üniversitemizin ulusal ölçütlerde hak ettiği düzeye ulaşabilmesinde önemli bir kriter olan bilimsel çalışmalara destek veren birimin gelişmesini sürdürebilmek için her türlü gayret ve çalışma içerisinde olmaktır.

 

Sunulan Hizmetler:

Temel Misyonu, gerçekleştirilen bilimsel araştırma projelerine destek olan birim; bürokratik işlemlerin minimize edilmesini sağlayarak bilimsel çalışmalara kaynak aktarımı dahil tüm süreçlerin hızlı bir şekilde desteklemesine önem vermektedir. Bu anlamda Üniversitemiz BAP birimi, araştırmacılara ve tüm akademik birimlere 8 farklı proje türünde destek vermektedir.

Bu destekler;

  • Araştırma Projesi,
  • Lisansüstü Tez Projesi,
  • Teşvik Projesi,
  • Altyapı Projesi,
  • Bilimsel Etkinlik Düzenleme Projesi
  • Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi
  • Sanayi İş Birliği Projesi
  • Çağrılı Projeler’dir.

Ayrıca; Üniversitemizdeki araştırmacıların görev aldığı dış fon kaynaklı ulusal ve uluslararası proje süreçlerinin yürütülmesi, izlenmesi, teşvik ve koordine edilmesini, Üniversitemiz Yönetiminin Bilimsel Araştırma Projeleri ile ilgili verdiği görevler doğrultusunda diğer birimlerle koordinasyonu sağlamaktadır.

Üniversitemiz BAP birimi, yine diğer üniversitelerde nadir bulunan bir hizmet olan Envanter Bilgi ve İstek Sistemini (EBİS) kurarak çok önemli ve özgün bir çalışmaya imza atmıştır. Üniversitemizde kurulan bu sistem aracılığıyla BİLİMSEL PAYLAŞIM KÜLTÜRÜNÜN yaygınlaşması hedeflenmiştir. EBİS sistemi sayesinde araştırmacılarımız; yürütecekleri Bilimsel Araştırma Projelerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duydukları Üniversitemiz bünyesinde yer alan tüm makine teçhizatı ve diğer malzemeleri talep etme imkânı bulmaktadırlar. Tıpkı bir kütüphane sisteminde kitap aramak gibi, EBİS siteminde araştırmacılar envanter arayarak Üniversitemiz mevcut araştırma alt yapısına şeffaf bir şekilde erişim sağlanabilmektedir.

Bunların yanı sıra; dış fon kaynaklı projelerde bursiyer veya araştırmacı olan lisansüstü öğrencilere cüzi miktarda kira bedeli ile konut imkânın sağlanmasını Koordine etmekte,  Akademik Teşvik Komisyonunun sekretaryasını üstlenmektedir.

 

BAP Otomasyonu nedir, nasıl çalışır?

  • Proje başvuru süreçlerinin Etkili, Hızlı ve Güvenli bir şekilde işleyişini sağlayan, kullanıcı dostu ara yüze sahip olan e-BAP Otomasyonu, kurumsal mail adresi ve şifresi ile “Yürütücü” olarak giriş yapılabilen dijital bir sistemdir.

“Proje Yürütücüsü” modülü altında bulunan ilgili alt kategoriler üzerinden; yeni proje başvurusu yapılabilmekte, devam eden veya tamamlanan tüm proje süreçleri izlenebilmektedir. Projelere ilişkin ek talep yapılarak buna bağlı olarak alınan “Komisyon Kararları” buradan takip edebilmektedir.

 

MSKÜ Araştırma Kültüründe BAP’ın rolü:

Üniversitemizin Araştırma ve Teknoloji Geliştirme konusundaki isteği ve bu hususta araştırmacıların katılımı hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından hayati önem taşımaktadır. Bu büyük ailenin üyeleri olan öğrencilerin, araştırma sürecine katılımları değerli öğretim elemanlarımızın araştırma tecrübeleriyle taçlanmaktadır. Birim Üniversitemizin araştırma potansiyeli, gerçekleştirilen araştırmaların sayısı, niteliği ve sıklığı gibi faktörleri analiz edilerek özgün raporlar oluşturmakta ve bu raporları üniversitemiz üst yönetimine sunmaktadır. Bu yolla; üniversitemizin araştırma ve teknoloji geliştirme politikalarına yön verilmektedir. Oluşturulan bu dinamik işleyişin ve motivasyonun en önemli kaynağı akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin Ar-Ge çalışmalarına optimum düzeyde destek verilmesidir.

Bu anlamda, birimin tüm potansiyeli ve motivasyonu, özgün, nitelikli ve yenilikçi projelerin desteklenmesi üzerine kuruludur. Gelecekte daha müreffeh, dışa bağımlılığı en aza inmiş, öz kaynakları güçlü bir ülke için Üniversitemiz BAP Birimi var gücüyle çalışmaktadır.