Yaratıcı Yazarlık Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Yaratıcı Yazarlık Topluluğu

Topluluğun Koordinatörü

Prof. Dr. Pervin ÇAPAN

Topluluğun Başkanı

Esmanur GÖR

Topluluğun Üye Sayısı

43

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

2011 tarihinde ve 151 sayılı Öğrenci Toplukları Yürütme Kurulu Kararı ile kurulan Yaratıcı Yazarlık Topluluğumuz, Prof. Dr. Pervin ÇAPAN’ın Koordinatörlüğü’nde ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin katkıları ve katılımlarıyla faaliyetlerine başlamıştır. Topluluğumuz on bir yıldır aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Topluluğumuz isminden de anlaşılacağı üzere daha çok yazma üzerinde durulmaktadır. Temel amacımız, öğrencileri yazmaya teşvik etmek ve bu konuda onları geliştirmektir. Bu bağlamda yazı atölyeleri açıp; Yazı nasıl kaleme alınır? Bir metinde dikkat edilmesi gerek hususlar nelerdir? Gibi konuları koordinatör hocamız Prof. Dr. Pervin Çapan eşliğinde işliyoruz. Tabii ki de sadece ilgi alanlarımız bunlarla sınırlı değil. Söz koroları, şiir dinletileri, öğrenci panelleri ve yazı yarışması gibi etkinlikler

de düzenlemekteyiz.

Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Her dönem yazarlık atölyesi açmayı hedefliyoruz. Bir yazı nasıl kaleme alınır? Nelere dikkat etmeliyiz? Gibi konular üzerinde uzun uzun konuşup sadece teori üzerinden ilerlemek yerine her hafta koordinatörümüzün belirleyeceği başlık üzerine katılımcıların nazım veya nesir kaleme alarak uygulamalı bir biçimde yol kat etmesini istiyoruz.

Her yıl gelenek haline gelen iki tane etkinliğimiz var. Bunlardan biri; genellikle mart ayında yaptığımız Mehmet Akif ve İstiklal Marşını ele alan etkinliğimiz. Bu etkinlikte Mehmet Akif’in nazım ve nesir türündeki yazılarını okuyoruz, Mehmet Akif’in “Safahat”ında bulunan karşılıklı konuşmaları teatral bir gösteri haline getiriyoruz. Diğer etkinliğimiz ise Şehrengiz yazımız. Bu aynı zamanda bir yarışma. Bu yarışmada katılımcılardan Muğla’yı anlatan bir yazı kaleme almalarını istiyoruz. Jüriler katılımcıların yazılarını değerlendirip kazananı belirliyor.

Yerel yazarlarımız başta olmak üzere kitap yazarlarını davet edip kaleme aldıkları kitapların yazı serüvenini anlatmasını ve bizlere ilham kaynağı olmasını istiyoruz.

Bu etkinliklerle kısıtlı kalmayıp katılımcıların geri dönüşlerini de dikkate alarak onların istediği etkinlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

“Genç İlham I” (14.12.2021), “Akif’in Kaleminden, Safahat’ın Dilinden" (10.03.2022), “Şehrengizden Monografiye Şehir Yazıları II” (10.05.2022) gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden birkaçıdır.