Yaban Hayatı Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Yaban Hayatı Topluluğu

Topluluğun Koordinatörü

Doç. Dr. Tuba BÜLBÜL

Topluluğun Başkanı

Mustafa Şaban YILDIRIM

Topluluğun Üye Sayısı

12

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

25.04.2022 tarihli ve 151 sayılı Öğrenci Toplukları Yürütme Kurulu Kararı ile kurulan Yaban Hayatı Topluluğumuz, Doç. Dr. Tuba BÜLBÜL’ün Koordinatörlüğü’nde ve Milas Veteriner Fakültesi öğrencisi Mustafa Şaban YILDIRIM’ın Topluluk Başkanlığı’nda 12 üye ile faaliyetlerine başlamıştır.  Topluluğumuz yeni kurulan bir topluluktur.

 

Topluluğumuzun Amaçları:

-Yaban hayatı gönüllüsü Veteriner Fakültesi öğrencilerine yaban hayatını koruma, kurtarma ve geliştirme konularında uzman kişilerce teknik eğitimler verilerek öğrencilerin bu alanda tecrübe kazanmalarını sağlamak.

-Yaban hayatı gönüllüsü olarak topluluğa katılan diğer Fakülte öğrencilerine yaban hayatını koruma ve yaban hayvanlarının bakım ve beslenmesi konularında bilgi vermek, onların doğaya yakınlaşmalarına destek vermek.

-Ülke içi ve ülke dışı yaban hayatı ilk yardım, araştırma, koruma ve rehabilitasyon konularında çalışmak, bu alanlarla ilgili eğitim faaliyetlerinde bulunmak.

-Yaban hayatına gönül vermiş, bu konuda eğitim almış yeterince deneyimli üyeleri ile ulusal arenada faaliyetlere ve eğitimlere katılmak; Üniversitenin tanınırlığını ve popülerliğini artırmak.

-Yaban hayatını koruma, kurtarma ve geliştirmenin önemi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yürütmek.

-Doğa koruma faaliyetleri adı altında trekking, gözlem gibi doğa etkinlikleri gerçekleştirmek; öğrencilere doğayı tanıtmak ve sevdirmek; doğaya duyarlı gençler yetiştirmek.

 

Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Topluluğumuz henüz kuruluş aşamasında iken Fakültemizde 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü Etkinliği Düzenlendi.

Bu etkinlik yaban hayatını oluşturan türlere dikkat çekmek, gün geçtikçe daha dar bir alanda sıkışma durumuyla karşı karşıya kalan ve bizlerin de hayatının önemli bir parçasını oluşturan bu hayatın çeşitli nedenlerle olumsuz etkilenmesinin bir nebze olsun önüne geçmek amacıyla Fakülte’deki öğrenciler ve hocalar tarafından kutlandı. Bu anlamlı günde, yaban hayatının önemini vurgulayan konuşmanın ardından öğrencilerimiz tarafından ekosistem ve nesli tehlikede olan hayvanlar, yaban hayvanlarından bulaşan zoonoz hastalıklar, doğa koruma, milli parklar, hayvanat bahçeleri ve ülkemizdeki yaban hayatı alanları, Muğla ili yaban hayatı, kaplumbağalar, yaban hayatını koruma ve alınması gereken önlemler ile yaban hayatı fotoğrafları konulu sunumlar ve video gösterimi gerçekleştirildi. Böylece birbirinden faydalı ve eğitici konulara yer verilmiş oldu. Bu program çerçevesinde, ülkemizin coğrafi konumu ve bitki örtüsü  itibariyle karada ve suda yaşayan birçok yaban hayvanı için elverişli, biyolojik zenginliği ve doğasıyla da turizmin cenneti olduğu vurgulandı. Böylece, insanın tabiata yakınlaştıkça kalbinin yumuşadığı, yaban hayatının kaderinin bizlerin elinde olduğu, bu hayatı korumak ve geliştirmek için elbirliği ile çok çalışmak gerektiği düşüncesi bir kez daha aşılandı.

Topluluğumuzun gitmeyi planladığı hatta gezi talep formunu doldurarak ilgili birime gönderdiği teknik gezinin başka bir zamanda yapılmasına karar verildi.  Topluluk olarak, amaçlarımız kapsamında belirttiğimiz her türlü etkinliği büyük bir hevesle ilerleyen zamanlarda yapmayı planlıyoruz.