Türk Dünyası Tiyatro Topluluğu

Türk Dünyası Tiyatro Topluluğu

Doç. Dr. Ekrem AYAN

Ümit AKDAĞ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosunun 31/10/2011 tarih ve 273 sayılı kararı ile kabul edilen öğrenci toplulukları yönergesi çerçevesinde Türk Dünyası Tiyatro Topluluğumuz Doç. Dr. Ekrem AYAN Koordinatörlüğü’nde ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi Seyit BOZTOPRAK Başkanlığı’nda 15 üye ile faaliyetlerine başlamıştır. Topluluğumuz on bir yıldır aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Gerçekleştirmiş olduğumuz tiyatro oyunları Türk dünyası eserlerini ele alması bakımından farklılık göstermektedir. Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan gibi uzak coğrafyalardaki soydaşlarımızın eserlerini sahneye taşıyarak kültürel benzerlik ve ortak geçmişimizi seyirciye yansıtmak amaçlarımız arasındadır. Sahnelenen eserler ve gerçekleştirilen konferanslarla birlikte Türk dünyasını insanlara tanıtmak ve bilinçlendirmek topluluk olarak hedefimizdir.

Öğrencilerin sanat aracılığıyla bilinçlendirilmesi topluluğumuzun ana amaçlarından biridir. Topluluğumuz çatısı altında belirli periyotlarda Türk dünyası ülkelerinden bir oyun sahnelenir ve seyirci ile buluşturulur.

Sahne sanatlarının yanında öğrencilerin farkındalık kazanımı ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak adına Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları alanında yetkin bilim insanlarının davetli konuşmacı olduğu konferanslar düzenlenerek topluluk üyeleri, bölümümüz öğrencileri ve söz konusu alana ilgi duyan katılımcılara bilgilerin aktarımının yapılması topluluğumuzun bir diğer amacıdır.

“Türk Mitolojisinde Ana Erkil Dönem (Konferans)" (12.05.2014), “Ümit (Tiyatro)” (20.05.2014), “Kazakistan’ın Bağımsızlığının 25. Yılını Kutlama Programı” (15.12.2016), “Millî Mücadele Romanına Bakmak (Konferans)” (16.02.2018), “Bakırı Gümüş Yapan Simyacı (Tiyatro)” (16.05.2019) şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğumuz etkinliklerimizden birkaçıdır.