Turizm Fakültesi

Sunuş Yazısı

Fakültemiz; 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazetede ilan edilen 3837 Sayılı Kanun’la Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kurulmuştur. Yüksekokul olarak Seyahat İşletmeciliği ve Konaklama İşletmeciliği bölümleri normal öğretim programlarına 2001-2002 eğitim-öğretim yılında, ikinci öğretim programlarına ise 2002-2003 öğretim yılında öğrenci alarak öğretime başlamıştır. Daha sonra normal ve ikinci öğretim programları ile Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümü açılmış ve 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde bu bölüme öğrenci alınmaya başlanmıştır. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 26.08.2014 tarih ve 29100 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Fakültesi’ne dönüşmüştür. Daha sonra Fakültemizde Turizm İşletmeciliği (%100 İngilizce) bölümü açılmış olup 2019-2020 eğitim-öğretim yılında bu bölüme de öğrenci alınmaya başlanmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği Bölümleri birleştirilerek Turizm İşletmeciliği (Türkçe) Bölümü adı altında birleştirilerek, bu bölüm adı altında öğrenci alımına başlanmıştır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ise Turizm Rehberliği (%30 İngilizce) ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%30 İngilizce) bölümleri de açılarak bu bölümlere de öğrenci alınmaya başlanmıştır. Fakültemiz hâlihazırda Turizm İşletmeciliği (%100 İngilizce ve Türkçe), Turizm Rehberliği (%30 İngilizce), Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%30 İngilizce) ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliği olmak üzere dört bölümle eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Bölümlerimizin ortak amacı, öğrencilerimizi alanında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan ekibimiz tarafından geleceğe en iyi şekilde hazırlamaktır. Turizm İşletmeciliği Bölümünün temel amacı; gerek konaklama işletmelerinde gerekse seyahat işletmelerinde orta ve üst kademe yönetim kadrolarında çalışmak üzere yabancı dil bilen, temel işletmecilik bilgileri ile donatılmış, turizm sektörünün yapısını ve turizm işletmelerinin işleyişine vakıf ve bu işletmeleri yönetebilecek gerekli bilgi ve beceriye sahip, sorunları ve nedenlerini tespit edip çözüm üretebilen kalifiye personel yetiştirmektir. Turizm Rehberliği Bölümünün temel amacı; iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye tarihini, kültürünü, coğrafyasını ve tüm değerleriyle en iyi şekilde tanıyan ve tanıtan, etkili iletişim becerilerine sahip, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon, kriz yönetme bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan profesyonel turist rehberleri yetiştirmektir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı; zengin Türk mutfak kültürünün akademik olarak hem ulusal hem de uluslararası alanda çalışabilecek, hem teorik hem uygulama bilgisine hakim, yönetim ve iletişim becerilerine sahip, topluma fayda sağlama sorumluluğunda olan, sektörü takip edebilen, bu konularda kurumsal olarak uygulamaya yönelik akademik araştırmalar yapabilen, farklı teknolojiler uygulayarak gıdaların hazırlanmasını sağlayan, gıda güvenliğinin ve güvencesinin sağlanmasında üzerine düşen görevleri yerine getiren uzmanlar yetiştirmektir. Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümünün temel amacı; yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli personel ve yöneticiler yetiştirmektir.

Bölümlerimizin bu amaçları doğrultusunda Fakültemiz öğrencileri, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. Tüm bölümlerimiz, hem akademik çalışmalar ve yeterlilikleri ile hem de eğitim kalitesiyle ulusal ve uluslararası düzeyde akademik çevrede ve sektörde kabul görecek insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında müfredatımıza eklenen 3 adet marka dersimizle fakültemiz öğrencilerini ve öğretim elemanlarını iş dünyası ile buluşturmak, öğrencileri sektörün tecrübelerinden faydalandırarak Üniversite sanayi iş birliğini artırmak amaçlanmıştır.

Bölüm öğrencilerimiz 40 günlük staj sürelerini yurt içi ya da yurt dışında ilgili işletmelerde yaparak sektörde deneyim kazanabilmektedirler. 2015-2016 eğitim-öğretim yılıyla birlikte Fakültemizde İngilizce yoğun ders müfredatı uygulanmaya başlanmıştır. Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu’nda görevli öğretim elemanlarımızın desteğiyle birlikte öğrencilerimize ilk dört yarıyıl haftada 8 saat; son dört yarıyıl ise 6 saat zorunlu İngilizce eğitim verilmektedir. Turizm alanında yabancı dilin önemi düşünüldüğünde Fakültemiz tarafından ayrıca öğrencilerimize Rusça, Fransızca ve Almanca dillerinden birisi 3. sınıftan itibaren ikinci bir yabancı dil olarak zorunlu seçimlik ders şeklinde verilmektedir. Ayrıca Fakültemiz, dileyen ve başarılı olan öğrencilerimize FARABİ (yurt içi) ve ERASMUS (yurt dışı) kapsamında anlaşmalı olduğu ve turizm eğitimi veren üniversitelerde bir dönem veya iki dönem eğitim alma olanağı sunmaktadır.

Fakültemizin bölümlerinde alanında uzman ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda bilimsel çalışmaları olan öğretim elemanlarımız görev yapmaktadır. Turizm İşletmeciliği Bölümünde (Türkçe ve %100 İngilizce Programlarında) biri profesör, altısı doçent, ikisi doktor öğretim üyesi, üçü doktor araştırma görevlisi, ikisi araştırma görevlisi olmak üzere toplam 14; Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümünde biri profesör, ikisi doçent, biri doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 4, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde toplamda 3 doktor öğretim üyesi; Turizm Rehberliği Bölümünde toplamda 3 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır. Dolayısı ile Fakültemizde kadrolu olarak iki profesör, altı doçent, sekiz doktor öğretim üyesi, üç doktor araştırma görevlisi ve iki araştırma görevlisi olmak üzere toplam 24 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Ayrıca, Fakültemizde bir öğretim görevlisi 2547 sayılı Kanunun 13-b/4 maddesi ile görevlendirilmiş bulunmaktadır.

Fakültemizin 2017 yılında taşındığı ve Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümünün halen eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüğü ana binasında akademik, idari ve yönetim ofislerinin yanında 1 adet 176 kişi kapasiteli, 1 adet 80 kişi kapasiteli, 1 adet 70 kişi kapasiteli, 4 adet 65 kişi kapasiteli, 2 adet lisansüstü dersler için olmak üzere toplam 9 dersliğe, 1 adet  20 bilgisayar kapasiteli bilgisayar laboratuvarına, 1 adet  mutfak, 1 adet  servis-bar ve 1 adet  de kat hizmetleri uygulama atölyesi yer almaktadır. Bunun yanında Turizm Rehberliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğü Akyaka/Ula yerleşkesindeki binada akademik, idari ve yönetim ofislerinin yanında 8 adet derslik, 2 adet mutfak uygulama atölyesi ve gıda depoları, 1 adet konferans salonu yer almaktadır. Bu fiziksel imkânlar, teorik ve uygulamalı derslerdeki ihtiyacı fazlasıyla karşılamaktadır.

 

Prof. Dr. Cafer TOPALOĞLU

Turizm Fakültesi Dekan V.

 

Senato Temsilcisi

Doç. Dr. Hüseyin ÇEKEN Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi 05.10.2019-05.10.2022

 

İdari Personel

İdari Personel

 

Bölümler

Turizm İşletmeciliği Bölümü

Bölüm Web Sayfası

Bölüm Tanıtımı

Akademik Personel

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Bölüm Web Sayfası

Bölüm Tanıtımı

Akademik Personel

 

Turizm Rehberliği Bölümü

Bölüm Web Sayfası

Bölüm Tanıtımı

Akademik Personel

 

Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümü

Bölüm Web Sayfası

Bölüm Tanıtımı

Akademik Personel