Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Topluluğu

Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Öğrenci Topluluğu

Araş.Gör.Dr.Vesile Hatun Akansel

Semiha Can

Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Topluluğu olarak 5 alt dalda kampüsteki sürdürülebilirliğimizi sağlamayı hedeflemekteyiz. Bunlar atık, ulaşım, su, eğitim ve araştırma, enerji ve iklim değişikliği. Her yıl Dünya genelinde üniversitelerin sürdürülebilirliklerinin sıralandığı Green Metric Derecelendirmesi var. Bizim Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Topluluğu olarak ana hedeflerimizden birisi Green Metric sıralamamızı şu an ki halinden daha yukarılara taşımak ve gelecek nesillere kullanılabilir, verimli doğa ve kaynaklar bırakmak.

Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Topluluğu olarak ilk etkinliğimizi 22 Mart Dünya Su Günü’nde gerçekleştirdik. Ödüllü bir belgesel olan Asfaltın Altında Dereler Var isimli belgeseli izleyip ardından yönetmenimizle bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu etkinlikle su tüketimine, suyun hayatımızdaki yerine dikkat çekmeyi hedefledik.

22 Nisan Dünya Günü’nde ise kampüs içinde bir ağaç dikme etkinliği gerçekleştirdik. Hem öğrencilerin hem de üniversite personelinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz herkes tarafından sevildi.

23 Nisan’da havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek olası yangınların önüne geçmek amacıyla kampüs içerisindeki Cam Atık Toplama Etkinliği düzenledik.

16 Mayıs tarihinde ise üniversitemizdeki farklı fakültelerdeki hocalardan oluşan bir Sürdürülebilirlik Sempozyumu düzenledik. Bu sempozyumdaki amacımız aslında sürdürülebilirliğin tek bir alanda değil farklı alanlarda da hayatımızdaki var olduğudur ve bu sempozyumdan öğrendiğimiz şeyleri ufakta olsa hayatımıza entegre ettiğimizde nelerin değişebileceğini göstermektir. Ayrıca o gün içerisinde Tohum Topu Etkinliği ile Doğa Ve Sanat çalıştayı gerçekleştirdik.

18 Mayıs tarihinde de Kampüs Bostanı Topluluğu ile ortak düzenlediğimiz Çocuklarla Birlikte Ağaç Fidanı ve Çiçek Fidesi Dikim Etkinliği gerçekleştirdik. Kampüs Bostan’ında gerçekleştirilen bu etkinlik kampüs bostanının ilk dikimleri oldu.