Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu

Topluluğun Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Halim SARICAOĞLU

Topluluğun Başkanı

Mustafa Emre İYİGÖREN

Topluluğun Üye Sayısı

30

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

25.04.2014 tarihli ve 151 sayılı Öğrenci Toplukları Yürütme Kurulu Kararı ile kurulan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu’nun ilk kuruluş amacı her yıl düzenlenecek olan Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’ne ev sahipliği yapacak olan üniversitemizde bölüm öğrencilerini örgütlemekti. Topluluğun ilk koordinatörü Doç. Dr. Öner ÇELİKKALELİ ve topluluğun ilk başkanı İlker ÇELEBİ’dir. Topluluk düzenlenen kongreden sonra 2018 yılına kadar aktif olarak faaliyet göstermemiştir. 2018 yılında Çisil DİNÇ, Alptuğ DOĞAN, Dilara GARAGON önderliğinde ve bütün psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencilerinin el birliğiyle yeniden aktifleşmiştir.

 

Bölüm öğrencilerinin birbirleriyle sosyalleşmesini sağlamak, derslerde öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesine yardım etmek, yapılan tartışma günleriyle öğrencilerin fikirlerini özgürce söyleyebilecekleri, tartışabilecekleri bir ortam hazırlayarak öğrencilere eleştirel ve analitik düşünme becerisi kazandırmak. Öğrencilerin hem sosyal hem akademik yönlerini destekleyerek üniversite hayatına adaptasyonunu hızlandırmak, üye olsun olmasın, gönüllü olan her öğrenciye rol ve sorumluluk vererek, öğrencilerin öz disiplin becerilerini güçlendirmek ve öğrencilere ders dışı aktiviteler ile sosyalleşebilecekleri, fikir alışverişinde bulunabilecekleri, teorik ve pratik bilgilerinin yanı sıra yeni bilgiler ve deneyimler edinebilecekleri bir platform olarak varlığını sürdürmek topluluğumuzun ana amaçlarındandır.

 

Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Bölüm öğrencilerinin birbirleriyle sosyalleşebilmelerine yardımcı olabilmek adına kamp etkinliği gerçekleştirilmektedir. Bölüm öğrencilerinin tamamı için düzenlenen bu kamp etkinliğiyle doğa ile iç içe birkaç gün geçirerek öğrencilerin hem eğlenebilecekleri hem de sosyalleşebilecekleri bir ortam hazırlamak hedeflenmektedir.

 

Düzenlenen tartışma günleri, daha önceden belirlenmiş bir konu üzerine, gönüllü moderatör öğrencilerin grubu yönlendirmesi ve söz almak isteyen her öğrenciye söz hakkı tanınarak saygı ve hoşgörü çerçevesinde yürütülen etkinlik; öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme becerilerini, dinleme ve anlama kabiliyetlerini, topluluk önünde konuşabilme gibi pek çok yönünü desteklemektedir.

 

Topluluğumuz düzenlenen akşam yemekleri, kahvaltılar, oyun geceleri gibi pek çok sosyal etkinlik ile öğrencilerin birbirleriyle sosyalleşmesini sağlamaktadır.

 

Bölüm hocalarının, eski mezunların ve hali hazırda öğrenim görmekte olan öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirilen PDR geceleri ve teknokonferanslar, topluluğumuz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bir diğer etkinlik olup, akademik olarak öğrencilere ışık tutmayı ve hem hocalarımızın hem de eski mezun arkadaşlarımızın bilgi, beceri ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir ortam hazırlamayı hedeflemektedir.

 

Düzenlenen film geceleri, eğitici, öğretici nitelikte filmlerin gösterildiği filmlerden sonra filmlerin fuayesinin ve psikolojik okumasının yapıldığı, öğrencilere film kültürü kazandırmayı ve eğlenirken de öğrenebilme farkındalığı kazandırmayı hedeflemektedir.

 

Tekne turları, bisiklet turları gibi sosyalleşme odaklı diğer etkinlikler ile de öğrencilerin yaşadıkları şehri gezip görmeleri ve birbirleriyle kaliteli vakit geçirerek sosyalleşebilmeleri hedeflenmektedir.