Mimarlık Fakültesi
Sunuş Yazısı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 2809 sayılı Kanun’un ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından 18.04.2001 tarihinde kurulması uygun görülmüş olup, kuruluşunun 22.05.2001 tarih ve 24409 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması ile tüzel kişilik kazanmıştır. Aktif olarak “Mimarlık Bölümü” ve “Şehir ve Bölge Planlama Bölümü” olmak üzere iki akademik bölümden oluşan Fakültemizde, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Mimarlık Bölümümüz, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ise Şehir ve Bölge Planlama Bölümümüz lisans düzeyinde eğitim-öğretime başlamıştır. Şehir ve Bölge Planlama Bölümümüzün yüksek lisans programı da mevcut olup, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk yüksek lisans öğrencilerini kabul etmeye başlamıştır.
Lisans eğitimi veren bölümlerimizin 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle 400 öğrencisi bulunmakta olup, bu öğrencilerimizden 39’u İngilizce hazırlık eğitimlerine devam etmektedir. Yüksek lisans programı bulunan Şehir ve Bölge Planlama ABD’nın ise programa başlayan 11 yüksek lisans öğrencisi olup, İngilizce hazırlık sürecinde 4 öğrencisi vardır. Fakülte kadrosunda, 3 Profesör, 3 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 15 öğretim elemanı ile 6 İdari Personel ve 2 Sürekli İşçi görev yapmaktadır. 4 Araştırma Görevlimiz de lisansüstü eğitim için 2547 sayılı Kanun’un 35. maddesi uyarınca farklı üniversitelerde görevlendirilmişlerdir.
Mimarlık Fakültesi, bünyesinde barındırdığı uygulamalı bilimlerle; mekânı anlama, planlama ve tasarım süreçleri konusunda öğrencilerimiz için hem meslek yaşamlarında hem de bilimsel yaşamlarında ihtiyaç duyacakları temel birikimi oluşturmayı amaçlamaktadır. Muğla sahip olduğu kentsel ve kırsal alanlar, Özel Çevre Koruma alanları, kıyı alanları, turizm ve tarım gibi sektörel gelişim alanları, havzaları ve il sınıları içerisinde yer alan antik kentlerle birlikte Mimarlık Fakültesi’nden mezun olarak mekâna şekil verecek olan bilim adamları ve meslek adamları için paha biçilmez bir gözlem ve araştırma olanağı sunmaktadır. Bu kapsamda, Mimarlık Fakültesi bünyesindeki bölümler, bilimsel yöntemlere dayanılarak, mekanın biçimlenmesi süreçleri konularında eğitim, araştırma ve uygulamaya yönelik yaratıcı fikirlerin geliştirilmesi konusunda önemli bir odak olmayı da amaçlamakta, her ölçekte mekanı oluşturan ve eviren tüm süreçleri, Türkiye’ye özgü koşullar ve gerçekleri göz önünde tutarak; zengin bir yöntembilimsel araç ve fikri donanıma sahip, günümüz koşulları göz önünde bulundurulduğunda eko-dizgeye duyarlı, yeni uzgörüler geliştirebilecek bilgiye ve beceriye sahip, mekânsal sorunları kamu yararını gözeterek katılımcı süreçlerle çözen, düşünen, sorgulayan, çözümleyen, zengin iletişim becerisiyle donatılmış, evrensel ölçünleri uygulamaya yönelik ve sorumluluk alabilecek mesleki ahlaka haiz, liderlik vasıflarına sahip Mimar ile Şehir ve Bölge Plancıları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Nitelikli ve deneyimli bir kadroya sahip olan Fakültemiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Merkez Yerleşkesi (Menteşe-Kötekli) içerisinde yer almakta olup, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Öğrenci Hakları Birimi Koordinatörlüğü, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü ve İktisadi İşletme birimiyle birlikte aynı binada hizmet vermektedir. Fakültemizde 5 adet atölye, 2 adet amfi, 3 adet sınıf ve 1 adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.
Fakültemiz Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Erasmus Öğretim Üyesi ve Öğrenci Hareketliliği Programı bulunmakta olup, Mimarlık Bölümü de Erasmus programlarını geliştirmektedir. Bu kapsamda, öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın, uluslararası eğitim-öğretim hareketliliğine katılımları ve katkıları sağlanmaktadır. Fakültemizdeki, öğretim elemanlarının danışmanlığını yapmış oldukları Öğrenci Toplulukları aracılığıyla da öğrencilerimiz tarafından çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yapılmakta, bu faaliyetler aracılığıyla bir yandan kendi bilimsel ve mesleki gelişimlerine önemli katkılar sağlanırken, diğer yandan topluma karşı sorumluluk duyguları gelişmektedir. Öğrencilerimiz, aynı zamanda, Fakültemizdeki öğretim görevlilerimizin danışmanlığında yürütmekte oldukları TÜBİTAK 2209-A projeleri ile de içinde yaşadıkları toplumun farklı ihtiyaçlarına çözüm üretmeye çalışmaktadır.
Özellikle, öğrencilerimizin her dönem atölye ve stüdyo derslerinde ürettikleri projeler, Fakülte binasında sergilenmekte, Üniversitemiz merkez kampüsündeki diğer öğrencilerin de büyük ilgisini çekmektedir. Üretilen projeler, zaman zaman Üniversitemiz kampüsümüzdeki sergi amaçlı kullanılan mekanlarda ve kampüs dışında meslek odalarında da sergilenmektedir. Ürettiğini paylaşan, gelen görüş ve eleştirilerle bu üretimi daha da geliştirebileceğinin farkında olan geleceğin Mimar ile Şehir ve Bölge Plancısı adayları olan öğrencilerimiz, Fakültemizde geçirdikleri süreç içerisinde kendi bilimsel ve mesleki serüvenlerinin temel yapıtaşlarını sağlam bir şekilde oturtmaktadır.
Prof. Dr. Burak BEYHAN
Mimarlık Fakültesi Dekanı
İdari Personel
Bölümler
Mimarlık Bölümü
Bölüm Web Sayfası
Bölüm Tanıtımı
Akademik Personel
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Bölüm Web Sayfası
Bölüm Tanıtımı
Akademik Personel