Metin Bilim Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Metin Bilim Topluluğu

Topluluğun Koordinatörü

Doç. Dr. Ümral DEVECİ

Topluluğun Başkanı

İbrahim YARDIMCI

Topluluğun Üye Sayısı

30

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

2008 güz yarıyılında  kurulan Metinbilim Topluluğu Prof. Dr. A. Cüneyt Issı’nın koordinatörlüğü’nde kurulmuş ve 2009 yılında topluluğun koordinatörlüğünü Doç. Dr. Ümral Deveci üstlenmiştir. 2008’den beri Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin hem yönetim kadrosunu oluşturduğu hem de aktif olarak çalıştığı Metinbilim topluluğu günümüzde de faaliyetlerini etkin şekilde devam ettirmektedir.

 Metinbilim Topluluğu, hayatı metinlerin birleşimi olarak görme düsturuyla; mimari, heykel, fotoğraf, filmi beste, şehir, tabiat, kainat gibi oluşumları metnin farklı görüntüleri olduğunu anlatma çabaşındadır. Dünyayı bir metin olarak görüp onu okumak, anlamak ve anlamladırmak topluluğun ulaşmak istediği hedeftir. Topluluk üniversite öğrencilerinin ortaklığı ile kurmaca veya kurmaca olmayan metinler üzerinde bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Üniversite öğretiminin yalnızca derslerden elde edinilen akademik çıktılar olmayışını üniversite öğrencilerine öğretebilmek adına topluluk, öğrenci merkezli olarak “metin” kavramına bakış açısını değiştirmiş ve metin kavramının geniş yelpazeli yapısına ortaklık etmelerini sağlamıştır.

Topluluğunuzun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Dünyayı bir metin olarak görme şiarı ile hareket eden topluluğun çalışmalarından bazılarını sıralayacak olursak;

2009 yılında “Muğla Mimarisi” başlığında bir konferans ile Yüksek Mimar Meral Oğuz’u misafir etmiştir.

2010 yılında Doğan Günay “Gösterge Olarak Oyun” adlı bir konferans vererek yazılı bir kuram olan göstergebilimi “oyun” kavramı çerçevesinde ele almıştır.

2012 yılında “Reklamların Dili Haluk Mesci” konferansı ile Haluk Mesci’yi üniversite öğrencileri ile buluşturmuştur. Metinbilim Topluluğu bu şekilde daha birçok konferans dizini hazırlamıştır.

2010 yılında Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları paneli ile “Oyun ve Matemetik”, “Oyun ve Edebiyat”, “Oyun ve Eğitim” “Oyun ve Sosyoloji”, “Oyun ve Psikoloji”, “Oyun ve Reklam” konularını tartışarak oyun ile diğer branşların ortaklığını okuma çalışması yapmışlardır.

2015 yılında “Metinlerde Yolculuk Paneli” ile yüksek lisans öğrencileri belirledikleri konularını dinleyicilerine aktarmışlardır.

2016 yılında 2015 senesinde gerçekleştirilen Eskişehir gezisinin ardından öğrenciler, “Eskişehir’in Rüzgarıyla” paneli ile gezdikleri şehrin kazanımlarını aktarmışlardır. 

2011 yılında “Mehmet Akif Sempozyumu” düzenlenmiş, 2 gün süren sempozyum ile Mehmet Akif farklı pencerelerden ele alınmıştır.

2017 yılında 12-14 Mayıs tarihleri arasında “Edebiyatta Tren, Trende Edebiyat Sempozyumu” ile hareket eden bir tren içerisinde sempozyum yaparak, bilimsel tartışmalar yaparak dünyada bir ilk gerçekleştirilmiş ve bu sempozyumdan elde edilen bildiriler ile “İki İstasyon Arası Tren Yazıları” adlı bir kitap Dr. Umut Düşgün’ün editörlüğünde basılmıştır.

2017 yılında “Aşk, Doğar, Büyüt Sonra: İlişkilerde Duygu Kontrolü” söyleşisi ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu ve Op. Dr. Gökçen Erdoğan bilgilerini üniversite öğrencileri ile paylaşmıştır.

Bu tarz etkinliklerin yanında sergi, yarışmalarda düzenleyen topluluk 10 yıldır Muğla’nın Yerkesik mahallesinde “Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği” düzenleyerek unutulmaya yüz tutmuş oyun v oyuncakları yeni nesil çocuklarına tanıtmışlardır. 2022 Mayıs ayında da üniversite yerleşkesi içerisinde “Çocuk Şenliği” düzenlemiştir.