Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; 21 Ocak 1975 tarihinde Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Muğla İşletmecilik Yüksekokulu adı ile kurulmuş, 1982 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Muğla İşletmecilik Yüksekokulu olarak faaliyetlerine devam etmiş olup, 1992’de kurulan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürülmüştür.

Lisans düzeyinde eğitim öğretim yapan Fakültemizde 1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında sadece İşletme Bölümü bulunurken, 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında İktisat Bölümü de öğrenci almaya başlamıştır. 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında Kamu Yönetimi Bölümü açılmıştır. 2004-2005 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren ise Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Fakültemiz bünyesinde bulunan Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümü 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Maliye Bölümü ise henüz öğrenci almaya başlamamıştır. Fakültemiz bölümlerinde lisansüstü eğitim programları da mevcuttur. Fakültemiz bünyesinde 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 4.502 öğrenci eğitim görmektedir. Fakültemiz kadrosunda 28 Profesör, 20 Doçent, 20 Doktor Öğretim Üyesi, 37 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi olmak üzere 106 öğretim elemanı ile 16 idari personel ve 8 sürekli işçi görev yapmaktadır.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin temel amacı, öğrencilerimize gerek özel ve\veya kamusal alanda problem çözme becerisine sahip olmalarını sağlayacak yenilikçi, güncel ve çok yönlü ders programları sunmak ve insan odaklı, etik ve evrensel değerlere sahip olmasının yansıra içinde yaşadığı topluma değer katan, fayda yaratan alanında lider bireyler yetiştirmektir. Bunun yanında nitelikli akademik kadrosu ile uluslararası ve ulusal alanda projeler ve bilimsel yayınlar üretmek, uluslararası iş birliklerini arttırmak ve bu kapsamda yurtdışındaki üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla ortak projeler gerçekleştirmek de hedeflenmektedir.

Fakültemizin tüm bölümlerinde öğrencilerimize Yandal ve/veya Çift Anadal Programları sunulmaktadır. Hem öğrencilerimiz hem de öğretim elemanlarımız tarafından Erasmus, Farabi ve Mevlâna gibi öğretim üyesi ve öğrenci hareketliliği programlarına katılım sağlanmaktadır. Fakültemiz bünyesinde öğretim elemanlarının danışmanlığını yapmış oldukları Öğrenci Toplulukları aracılığıyla çok sayıda disiplinlerarası proje geliştirme, akademik gelişim sağlama, kariyer planlama ve toplumsal katkı sağlama noktasında önemli destekler sunulmaktadır. Fakültemizde ulusal ve uluslararası düzeyde birçok sempozyum, seminer ve konferans vb. bilimsel toplantılar düzenlemektedir.

İnsan odaklı ve etik bir anlayışla; lider, girişimci ve değişime yön verebilen bireyler yetiştiren; uluslararası bakış açısıyla eğitim, proje ve bilimsel araştırmada evrensel standartlara uyum sağlayan; bu özellikleriyle bölgesinde başta olmak üzere, Türkiye’de alanında önde gelen öğrenci, araştırma ve proje odaklı bir fakülte olma vizyonu ile hareket eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, akademik kadrosu, çağın gereksinimlerine uyum sağlayacak nitelikte geliştirilen ve gelişmeye devam edecek olan lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim programları ile gelecek nesillere de ışık tutmaya devam edecektir.

Prof. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı