Fen Bilimleri Enstitüsü
Sunuş Yazısı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü 25.03.1993 tarihinde lisansüstü eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Üniversitemizin kurucularından ve Matematik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan ÖZEKEŞ Enstitünün ilk Müdürü olarak göreve başlamıştır. Daha sonra belirli zaman aralıkları ile 9 Enstitü Müdürünün katkıları ile Enstitünün lisansüstü programları gelişimini sürdürmüştür. Halen 2018 Temmuz ayından bugüne Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ Fen Bilimleri Enstitüsünün 11. Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Enstitünün ilk Yüksek Lisans Programlarının açılması 21.05.1996 tarihli Senato Kararı ile Fizik, Biyoloji, Matematik ve İstatistik Anabilim Dallarında karara bağlanmış ve ilk yüksek lisans öğrencilerini 1996-1997 Güz yarıyılında kabul etmeye başlamıştır. İlk Doktora programı 26.09.2005 tarihinde Biyoloji Anabilim Dalında açılması YÖK tarafından kabul edilmiş ve ilk doktora öğrencilerini 2005-2006 Bahar yarıyılından itibaren kabul etmeye başlamıştır. 2006 yılında Fizik ve Matematik Doktora Programlarının açılmasını 2007 yılında Kimya Doktora programı izlemiş ve Fen Anabilim Dallarının lisansüstü programların tamamlanması ile Enstitü kapsamlı eğitimine kavuşmuştur. Aynı isimli lisans programı olan lisansüstü programlara ek olarak Fen Bilimleri Enstitüsü disiplinlerarası alanlarda da yüksek lisans programları açmaya başlamıştır. İlk olarak Çevre Bilimleri Anabilim Dalında 2002 yılında ve Enerji Anabilim dalında 2003 yılında Yüksek Lisans programları eğitime başlamıştır.
Enstitünün akademik gelişimi Üniversitenin gelişimi ile paralel olarak, lisans eğitimine başlayan yeni Fakülte ve Bölümlerinin artması devam etmiştir. Su Ürünleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve en son Ziraat Fakültelerinin açılması ile öncelikle yüksek lisans programları oluşturulmuş, anabilim dallarının akademik öğretim üye sayısının artması ile de Doktora programları hazırlanmış ve YÖK tarafından kabul edilenler lisansüstü eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.
2022 Haziran ayı itibarıyla Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı 30 Anabilim Dalında 31 Yüksek Lisans Programı ve 17 Doktora Programı ile Üniversitemizin en kapsamlı lisansüstü eğitim kurumu haline gelmiştir. Mühendislik Fakültesinin İngilizce dilinde lisans eğitimine başlaması nedeni ile Anabilim Dallarımızın bazılarında lisansüstü programlar İngilizce dilinde başlatılmıştır. Kısaca özetlemek gerekirse Türkçe dilinde lisansüstü eğitim yapan Anabilim Dallarımız; Fizik (YL ve Doktora), Matematik (YL ve Doktora), Biyoloji (YL ve Doktora), Kimya (YL ve Doktora), İstatistik (YL ve Doktora), Moleküler Biyoloji ve Genetik (YL ve Doktora), Su Ürünleri Mühendisliği (YL ve Doktora), Su Ürünleri Yetiştiriciliği (YL ve Doktora), Enerji Sistemleri Mühendisliği (YL ve Doktora), Disiplinlerarası Enerji (YL), Disiplinlerarası Çevre Bilimleri (YL), Bilişim Sistemleri Mühendisliği (YL), Ağaç İşleri Endüstrisi Mühendisliği (YL ve Doktora), Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri (YL), Şehir ve Bölge Planlama (YL-%30İngilizce), Tarla Bitkileri (YL), Bahçe Bitkileri (YL), Zootekni (YL), Bitki Koruma (YL), Toprak Bilimi ve Bitki Besleme (YL), Yapay Zeka (YL), Dijital Oyun Tasarımı ve Teknolojileri (YL-%30 İngilizce), Maden Mühendisliği (YL-Türkçe) ve İkinci Öğretim İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz YL) anabilim dallarından oluşmaktadır.
İngilizce dilinde lisansüstü eğitim yapan Anabilim Dallarımız ise İnşaat Mühendisliği (YL ve Doktora), Elektrik-Elektronik Mühendisliği (YL ve Doktora), Maden Mühendisliği (YL ve Doktora), Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (YL ve Doktora), Biyoinformatik (YL ve Doktora), Jeoloji Mühendisliği (YL ve Doktora) ve Disiplinlerarası Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri (Doktora) Anabilim Dallarından oluşmaktadır. İlerleyen zaman için yeni disipliner ve disiplinlerarası lisansüstü programların açılması öngörülmektedir. Bugüne kadar Enstitümüzden 584 Tezli Yüksek Lisans, 1200 Tezsiz Yüksek Lisans (İş Sağlığı ve Güvenliği) ve 153 Doktora öğrencimiz Diploma almaya hak kazanarak mezun olmuştur.
Fen Bilimleri Enstitüsü lisansüstü programlara kabul edilen öğrenciler için her yarıyılın ilk haftasında Enstitü Oryantasyon Programı düzenlenmekte, öğrencilerin ilk günden itibaren diplomalarını alıncaya kadar kendilerini ilgilendiren eğitim-öğretim süreçleri Enstitü Müdürü tarafından Seminer olarak sunulmaktadır. Ayrıca her Anabilim Dalında yarıyıl başında anabilim dalı lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilere Anabilim Dalı öğretim üyelerinin ve mevcut laboratuvar altyapıların tanıtıldığı Anabilim Dalı Oryantasyon Programları da gerçekleştirilmektedir.
İlerleyen zaman içinde, lisansüstü programların sayısının artması ile önceden açılmış lisansüstü programların müfredatları ve yeni açılan lisansüstü programları müfredatlarındaki zorunlu derslerin isim ve sayısal kodlarındaki uyumsuzlukların ortaya çıkmaya başlaması nedeni ile 2020 yılında Türkçe dilinde ve İngilizce dilinde eğitim-öğretim yapan bütün Yüksek Lisans ve Doktora programlarına ait Müfredat Programları kapsamlı olarak ilk defa güncellenerek bütün zorunlu derslerin adları ve ortak kodları ile seçmeli derslerin ortak sayısal kodları birbiri ile uyumlu hale getirilmiştir. Bütün Doktora Programlarına en az 2 Adet Zorunlu Doktora Dersi Doktora müfredatlara eklenmiştir.
YÖK tarafından zorunlu bir ders olarak lisansüstü eğitimde alınması bildirilen Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği adlı dersinin her Anabilim Dalının hem yüksek lisans hem de doktora programlarına ayrı ayrı konulması nedeni ile, her yarıyıl açılmakta olan 50 adet aynı isimli ve aynı içerikli Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği dersleri kaldırılarak, Fen Bilimleri Enstitüsüne ait FBE 5090 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik (Türkçe dilindeki programlar için) ve FBE 5080 Research Methods and Scientific Ethics (İngilizce dilindeki programlar için) adlı Ortak Zorunlu tek bir ders açılarak, her yarıyıl kayıt olan lisansüstü öğrencilerin aynı içerik ile donatılmaları sağlanmış, belirtilen ders ile ilgili yaşanan etik dışı problemler de ortadan kaldırılmıştır. Bunun yanında, Lisansüstü öğrencilerimizin proje yazma ve yönetme deneyimlerinin gelişmesi amacı ile FBE 5500 Proje Geliştirme ve Yönetme (Türkçe dilinde programlar için) ve FBE 5550 Project Development and Management (İngilizce dilinde programlar için) Ortak Seçmeli tek ders ders lisansüstü öğrencilerine 2020 yılında Güz yarıyılında beri açılmaktadır. Aynı şekilde lisansüstü öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası bilimsel konferanslarda çalışmalarını profesyonel bir şekilde sunabilme beceri ve yeteneklerini geliştirme amacı ile 2022-2023 Güz yarıyılından itibaren FBE5560 Etkili Bilimsel Sunum Teknikleri (Türkçe dilinde programlar için) ve FBE5561 Effective Scientific Presentation Techniques (İngilizce dilinde programlar için) adlı Ortak Seçmeli derslerin açılması Enstitü kurulundan kabul edilmiş ve Üniversitemiz Senatosuna teklif edilmiştir.
Fen Bilimleri Enstitüsünde verilen lisansüstü eğitimin ve üretilen lisansüstü tezlerin akademik kalitesinin arttırılması amacı ile Fen Bilimleri Enstitüsü Kalite Komisyonunun belirlediği yeni Yüksek Lisans ve Doktora Mezuniyet Koşulları 2021 Ekim ayında Üniversite Senatosu tarafından kabul edilerek 2021-2022 Bahar yarıyılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Yeni Mezuniyet Koşullarına göre her Yüksek Lisans tezinden en az 1 adet TRDizin dergilerinde yayımlanmış Tam Metin Makale veya uluslararası bilim komitesi olan konferanslarda sunulmuş en az 1 adet tam metin bildiri, Doktora tezinden ise en az 1 adet SCI-Expanded dergilerinde yayımlanmış orijinal araştırma makalesi ve en az 1 adet uluslararası bilim komitesi olan konferanslarda sunulmuş tam metin bildiri yayımlamaları gereklidir. Bu şekilde her lisansüstü öğrencimiz Üniversitemizin Ar-Ge faaliyetlerine bizzat katkı sunarak Üniversitemizin yakın bir zamanda AR-GE Üniversitesi olma hedefine paydaş olacaktır.
YÖK tarafından belirlenen 100 öncelikli araştırma alanında 2000 Doktora bursiyeri programı 2018 Eylül ayından itibaren uygulanmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü olarak ilk defa 2018-2019 Güz yarıyılında doktora öğrencisi olmaya başladığımız YÖK 100/2000 Doktora Burs programında bugüne kadar Üniversitemizin kazandığı öncelikli alanlar; 1) Yapı; Yapı Malzemeleri ve Yapı Yönetimi (3 Doktora Bursiyeri), 2) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (10 Doktora Bursiyeri), 3) Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi (3 Doktora Bursiyeri), 4) Biyoteknoloji (3 Doktora Bursiyeri), 5) Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği (6 Doktora Bursiyeri), 6) Doğal ve Bitkisel Ürünler/Kozmetik Ürünler (3 Doktora Bursiyeri), 7) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji (Tohum Araştırmaları ve Aşı Teknolojisi dahil) (6 Doktora Bursiyeri), 8) Biyoenformatik- Biyoistatistik (6 Doktora Bursiyeri), 9) Deprem Çalışmaları (6 Doktora Bursiyeri) olmak üzere toplamda 46 YÖK 100/2000 Doktora Bursiyeri kazanmıştır. Bu öğrencilerimizden ilki Doktora derecesi ile mezun olmuştur. Önümüzdeki dönemlerde 100 öncelikli alandan hem daha farklı öncelikli alanlardan hem de daha fazla bursiyer kazanmak için çalışmalarımız devam edecektir.
Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencileri tarafından hazırlanan lisansüstü tezlerin Üniversitemiz akademik camiası ile paylaşmaları amacı ile 2015 yılında başlatılan Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Sempozyumu 2022 Bahar yarıyılında 14.sünü gerçekleştirmiştir. Poster sunumları olarak başlayan Araştırma Sempozyumu, 2018 Güz Yarıyılından itibaren Sıtkı Koçman Vakfının maddi destekleri ile Sıtkı Koçman En İyi Poster Ödülleri ile akademik kalitesini arttırmaya başlamıştır. 2022 Bahar yarıyılında gerçekleştirilen XIV. Araştırma Sempozyumunda de ilk defa Doktora öğrencileri Sözlü Sunumları ile ve Yüksek Lisans öğrencileri Poster Sunumları ile uluslararası sempozyum formatında gerçekleştirilmiştir. 2018 yılı Güz yarıyılı Araştırma Sempozyumundan itibaren başlattığımız Bilim ve Teknoloji Konferansları’na alanında temayüz etmiş ulusal ve uluslararası Üniversitelerde çalışan bilim insanları ve teknolojistleri lisansüstü öğrencilerimizle yüz yüze ve/veya Online Konferans olarak buluşturmaya devam ediyoruz. Üniversitemizin gelişmesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Anabilim Dallarının sayısının ve lisansüstü Programların artması ile her yarıyıl sonunda yapılan Araştırma Sempozyumunun yakın bir zamanda Ege Bölgesi Lisansüstü Araştırma Sempozyumu olarak genişletilmesi planlanmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü Kalite Komisyonu her geçen gün lisansüstü eğitimin kalitesini arttırmak, lisansüstü öğrencilerin evrensel formatta bilgilerle donatılmış bir şekilde mezun olmalarını sağlayacak stratejiler geliştirmeye devam etmektedir. 2022 yılında ilk defa oluşturulan Fen Bilimleri Enstitüsü Danışma Kurulu toplumdaki paydaşları ile 2022 Mayıs ayında ilk toplantısını gerçekleştirerek Topluma Hizmet görevini yerine getirme konusunda da ilk adımlarını atmış bulunmaktadır.
Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ
Enstitü Müdürü
Enstitü Yönetim Organları
Enstitü Yönetim Kurulu
Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ |
Müdür |
14.01.2019 |
Doç. Dr. Görkem OYLUMLUOĞLU |
Müdür Yardımcısı |
22.01.2019 |
Doç. Dr. Tülin ARSLAN |
Üye |
04.09.2018 |
Doç. Dr. Ali KEÇEBAŞ |
Üye |
17.07.2020 |
Dr. Öğr. Üyesi Fatma YILDIZ TAŞÇIKARAOĞLU |
Üye |
17.11.2020 |
Ahmet Fatih CEYLAN |
Raportör |
30.07.2018 |
Enstitü Kurulu Üyeleri
Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ |
Müdür |
14.01.2019 |
Doç. Dr. Görkem OYLUMLUOĞLU |
Müdür Yardımcısı |
22.01.2019 |
Doç. Dr. Ertan ÖZEN |
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
01.08.2019 |
Prof. Dr. Fatih CANLI |
Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkan V. |
12.06.2020 |
Doç. Dr. Hüseyin GÜRÜLER |
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
31.07.2019 |
Prof. Dr. Şaban KORDALI |
Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Başkanı |
12.06.2020 |
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ÖNAL SÜZEK |
Biyoinformatik Ana Bilim Dalı Başkanı |
04.03.2015 |
Prof. Dr. Hasan KOÇ |
Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı |
14.03.2022 |
Dr. Öğr. Üyesi Berke SOYUER |
Dijital Oyun Tasarımı ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı |
10.10.2021 |
Doç. Dr. Çağdaş GÖNEN |
Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı |
16.07.2021 |
Prof. Dr. Bahadır Süleyman YILDIRIM |
Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
27.08.2019 |
Doç. Dr. Ali KEÇEBAŞ |
Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
16.08.2019 |
Prof. Dr. Hülya Kara SUBAŞAT |
Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı |
08.05.2019 |
Prof. Dr. Atilla COŞKUN |
Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı |
17.02.2020 |
Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ |
İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkan V. |
11.06.2020 |
Prof. Dr. Recep BİRGÜL |
İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
05.08.2020 |
Prof. Dr. Dursun AYDIN |
İstatistik Ana Bilim Dalı Başkanı |
26.06.2015 |
Prof. Dr. Semih GÜRSU |
Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı |
28.04.2022 |
Prof. Dr. Ülkü ANIK |
Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı |
22.03.2021 |
Prof. Dr. Taki GÜLER |
Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
21.12.2020 |
Prof. Dr. Mustafa GÜLSU |
Matematik Ana Bilim Dalı Başkanı |
06.10.2015 |
Doç. Dr. Gülhan ÇAKMAK |
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
19.01.2022 |
Prof. Dr. Reşat ÜNAL |
Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı V. |
22.09.2021 |
Prof. Dr. Halit FİLİZ |
Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
09.11.2021 |
Prof. Dr. Taçnur BAYGAR |
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı |
07.05.2020 |
Prof. Dr. Ali TÜRKER |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı Başkanı |
12.06.2020 |
Doç. Dr. Ömür KAYGISIZ |
Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı |
01.03.2022 |
Prof. Dr. Ali GÜNLÜ |
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı V. |
08.11.2021 |
Prof Dr Ali GÜNLÜ |
Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı |
08.11.2021 |
Doç. Dr. Gamze YÜKSEL |
Yapay Zeka Ana Bilim Dalı Başkanı |
02.06.2020 |
Prof. Dr. Mustafa SAATÇİ |
Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı |
15.06.2020 |
Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Serra ALTINOLUK |
Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı |
18.06.2020 |
Ahmet Fatih CEYLAN |
Raportör |
30.07.2018 |
İdari Personel
Ana Bilim Dalları
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Biyoloji Ana Bilim Dalı
Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Fizik Ana Bilim Dalı
İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
İstatistik Ana Bilim Dalı
Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Kimya Ana Bilim Dalı
Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Matematik Ana Bilim Dalı
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Yüksek Lisans Programları
Doktora Programları
Enstitü Web Sayfası
Tanıtım Videosu
Akademik Personel