Edebiyat Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Edebiyat Topluluğu

Topluluğun Koordinatörü

Doç. Dr. Aysun DURSUN

Topluluğun Başkanı

Ayşe ACAR

Topluluğun Üye Sayısı

36

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

Üniversitemizin en eski öğrenci topluluklarından biri olan Edebiyat Topluluğu etkinliklerine ilk olarak Prof. Dr. Namık AÇIKGÖZ’ün koordinatörlüğünde başlamıştır. Daha sonra Prof. Dr. Mehmet Naci ÖNAL Edebiyat Topluluğunun koordinatörlüğünü yapmıştır. 2015 yılından itibaren Edebiyat Topluluğu faaliyetlerini Doç. Dr. Aysun DURSUN koordinatörlüğünde sürdürmektedir.

Tarihî ve kültürel bir benimsenmenin, sürekliliğin devamı olan edebiyat ürünlerinin değerlendirilmesine, edebiyatın diğer bilim ve sanat dallarıyla ilişkisine dikkat çekecek konferans, panel, söyleşi, dinleti, gösteri, yarışma gibi etkinliklerde bulunup, Üniversitemiz öğrencileri başta olmak üzere Topluluğumuza katkıda bulunanların moral ve kişilik gelişimini desteklemek, zamanlarını değerlendirmelerini sağlamak, gerçekleştirilecek sosyokültürel etkinliklerle Üniversitemiz bünyesinde edebiyat ve sanata ilgi duyan bireylerin bu alanda kişisel ve akademik gelişimine katkıda bulunmaktır.

 

Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Edebiyat Topluluğu olarak öğrencilerimizin Üniversitemizde edindikleri bilimsel bilginin uygulamaya dönüşmesinin sağlaması ve disiplinler arası işbirlikleri aracılığıyla bir takım ruhuyla etkinliklerinin yürütülmesini sağlama becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir. Öğrencilerimizin katılımcı olarak yer aldıkları etkinliklerin yanında alanında yetkin akademisyen, araştırmacı, yazarların konuşmacı oldukları konferans, seminer, panel vb. gibi faaliyetler öğrencilerimizin yeni ufuklar kazanmalarına olanak sağlamaktadır.

Bu çerçevede öğrencilerimiz pek çok etkinlik düzenlemişlerdir. Türkü ve şiirin buluştuğu etkinlikleri Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirerek pek çok katılımcının bu ortama dâhil olduğu eğlenceli bir kültür ortamını Üniversitemiz yerleşkesine taşımışlardır.

Edebiyat Topluluğu olarak Türk kültürüne ait temel şahsiyet, eser ve dönemlerle ilgili öğrenci panelleri düzenlemenin yanında teknoloji kültür arasında kurulan bağlar, somut olmayan kültürel miras, Orhun Yazıtları gibi konularda Üniversitemizde görev yapan veya başka Üniversitelerden konuk edilen alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen paneller gerçekleştirilmiştir.

Edebiyat Topluluğu’nun düzenlediği gelenekselleşen etkinlikler arasında “Masal Anlatma ve Dinleme” ile Üniversitemizin sağladığı olanaklarla süreklilik gösteren “Ödüllü Şiir Yarışması” yer almaktadır. 

“Türküden Şiire” (04.12.2014)

“Gökten Üç Elma Düştü Masal Diyarına” (08.12.2015)

“Geçmişten Günümüze ‘Su’yun Sesine Kulak Vermek” Öğrenci Paneli  (Ceren Akgün, Öznur Daşdemir, Gülay Yörük, Esra Meşeli) (15.03.2017)

“Orhun’dan Anadolu’ya Anadolu’dan Orhun’a Taşınanlar Atayurt İzlenimleri Paneli (Prof. Dr. Ali Akar, Doç. Dr. Şaban Doğan, Doç. Dr. Nagehan Uçan Eke, Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Tanç, Dr. Öğr. Üyesi Aysun Dursun)” (01.11.2018)

“Zamanda Kültürel Yolculuk” (Prof. Dr. Mehmet Naci Önal, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Nebi Özdemir) (16.12.2019)

“8. Geleneksel Ödüllü Şiir Yarışması” (16.05.2022) gerçekleştirilen etkinlerden birkaçıdır.

 

Sosyal medya hesapları üzerinden Topluluğumuzun takipçileriyle paylaşılan bilgiler ve fotoğraflarla takipçilerimizle aktif olarak iletişim ve etkileşim sağlanmaktadır.