Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu

Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosu ve Yükseköğretim Genel Kurulunun uygun görüşü ile 2012/3979 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 20/12/2012 tarihli ve 28503 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasıyla kurulmuştur.

Yüksekokulumuz bünyesinde; Havacılık Yönetimi Bölümü, Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü, Uçak Elektrik ve Elektroniği Bölümü ve Pilotaj Bölümleri açılması konusundaki teklifi 08.01.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la 7/d-2 maddesi uyarınca belirtilen bölümlerin açılması uygun görülmüştür. Söz konusu Bölümlerden Havacılık Yönetimi Bölümüne Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20.04.2017 tarihli kararı ile 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci alımı gerçekleştirilerek, aktif olarak eğitim-öğretim faaliyeti verilmeye başlamıştır.

12.08.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde alınan kararlar dikkate alınarak, 07.10.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunda Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Lisans Programlarının isminin “Havacılık Yönetimi” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. Yüksekokulumuz binası tamamlandıktan Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü, Uçak Gövde Motor Bakımı Bölümü ve Pilotaj Bölümlerine kademeli olarak öğrenci alımı yapılarak eğitim- öğretim faaliyetlerine başlanacaktır.

Yüksekokulumuzda 3 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere 8 öğretim elemanı ve 7 idari personel olmak üzere toplam 15 personel görev yapmaktadır.

Yüksekokulumuzun en temel var olma sebeplerinden birisi çağdaş bir eğitim-öğretim düzeyini esas alarak Ülkemizin ihtiyaç duyduğu havacılık alanında yetkin bireyler yetiştirmek, havacılık sektörü hakkında önemli araştırma ve geliştirme imkânlarını hazırlamak, Teknik bakım ile ilgili verilecek uluslararası geçerliliğe sahip sertifikasyon eğitimi alan öğrenciler yetiştirerek sektöre katkı sağlamaktır.

Havacılık küresel bir sektör olup, eğitim faaliyetlerinin de uluslararası ve ulusal mevzuatın gerektirdiği standartlar çerçevesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) yanı sıra Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), ve Hava Seyrüseferinin Emniyeti için Avrupa Teşkilatı (EUROCONTROL) kural ve standartlarına uyumlu nitelikli havacılık eğitimi gerekmektedir. Yüksekokul olarak havacılık sektöründeki açığı, kalifiye ve geçerli sertifikalara sahip mezunlarımızla desteklemek ve öğrencilerimize iş imkanları sağlamaktır. Bu bağlamda Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde Havacılık sektörüne dönük programlarıyla dikkat çeken ve sektörde mezunları tercih edilen bir Yüksekokul olarak marka değeri olma iddiasındadır.

Dr. Öğr. Üyesi Haşim KAFALI

Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü