Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ülkemizde ve dünyada denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, bilgi ve becerilerle donatılmış denizcilik alanında çalışacak meslek elemanı yetiştirmek amacıyla, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine bağlı olarak Bodrum Ortakent’te, 2011 yılında YÖK onayıyla Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.

Yüksekokulumuz, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü ile Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü olmak üzere ik ibölümden oluşmaktadır.

Ulaştırma Hizmetleri Bölümüne bağlı Yat Kaptanlığı Programı açılmış, 2012-2013 eğitim yılından itibaren öğrenci alımı yapılmaktadır. Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümüne bağlı Gemi İnşaatı Programı açılmış, 2020-2021 eğitim yılından itibaren öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır.

Yüksekokulumuz Yat Kaptanlığı programındaki eğitim faaliyetleri, yüksek teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda öğrencilerimiz, Köprüüstü (Seyir ve Gemi İdaresi) Simülatörü, Yangınla Mücadele Eğitim Platformu, Seyir Uygulama Laboratuvarı, İlkyardım ve Tıbbi Bakım Uygulama Laboratuvarı, Gemicilik Laboratuvarı, Meteoroloji Laboratuvarı, Denizde Güvenlik Laboratuvarı, Haberleşme Laboratuvarlarında (GMDSS) ve kapalı yüzme havuzunda gerçek durumlara uygun senaryolarla uygulama yapmaktadırlar.

Gemi İnşaatı programındaki eğitim faaliyetleri, mesleki yeterlilikler çerçevesinde tasarlanan dersliklerde, gemi inşa ve donatım atölyelerinde gerçekleştirilmekte, tersane saha çalışmalarıyla da eğitim-öğretim faaliyetleri desteklenmektedir.

Yat Kaptanlığı ve Gemi İnşaatı Programları TYT puanı ile öğrenci almakta olup, eğitim 4 yarıyıldan oluşan 2 akademik yıldır. Yat Kaptanlığı Programı 30, Gemi İnşaatı Programıda 20 kontenjanla öğrenci alımı yapmaktadır.

Yüksekokulumuzda 1 Profesör, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi Doktor, 3 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 9 akademik, 4 idari personel bulunmaktadır.

Yüksekokulumuz bağlı olduğu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin "Evrensel bilgi birikimine katkı sağlayan, yenilikçi araştırmalar yapan ve topluma hizmet üreten biliminsanlarının rehberliğinde gerçekleştirdiği eğitim öğretimle ulusal ve uluslararası alanlarda aranan seçkin mezunlar yetiştirmek" olan misyonu ve "Uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği eğitim-öğretim, araştırma ve uygulamalarıyla insanlığa hizmetler sunan, bu hizmetlerin toplumsal refaha dönüştürülmesine öncülük eden bir dünya üniversitesi olma" vizyonu çerçevesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Prof. Dr. Tuncay KULELİ

Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu