Batı Edebiyatı Kültür ve Etkileşim Topluluğu

Toplulukla İlgili Temel Bilgiler

Topluluğun adı

Batı Edebiyatı Kültür ve Etkileşim Topluluğu (BEKET)

Topluluğun Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Ece Saatçıoğlu

Topluluğun Başkanı

Sedef Turunç

Topluluğun Üye Sayısı

41

Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:

Batı Edebiyatı Kültür ve Etkileşim Topluluğu (BEKET), Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Ece Saatçıoğlu’nun Koordinatörlüğü’nde ve Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı lisans programı öğrencisi Nesibe Kısrak’ın Topluluk Başkanlığı’nda 21 üye ile faaliyetlerine başlamıştır. Topluluk, kurulduğu 27.03.2017 tarihinden beri aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Batı Edebiyatı Kültür ve Etkileşim Topluluğu, Batı edebiyatı ve kültürünün tanıtımı ile bu kültürün başka kültürlerle etkileşiminin, sanata ve edebiyata yansımalarını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda seminer, çalıştay, söyleşi, müzik dinletisi, şiir resitali, okuma tiyatrosu, bilgi yarışması, çeviri yarışması, öğrenci konferansı gibi etkinlikler düzenlemek için gerekli çalışmaları yapmaktadır. BEKET, güncel sosyal medya ortamlarını da faal olarak kullanarak topluluk amaçları doğrultusunda, takipçileriyle etkileşime geçebileceği, bilgilendirici, eğitici, eğlendirici veya bilinçlendirici orijinal içerikler hazırlayarak paylaşmakta, üniversitemizin diğer öğrenci topluluklarının faaliyetlerinin duyurularını da topluluk takipçilerine aktarmaktadır.

 

BEKET, öğrencilerimizin sosyal ve kültürel açılardan da üniversite yaşantılarının dopdolu geçmesini ve üniversitemizden güzel ve unutulmaz anılarla mezun olmalarını hedeflemektedir. Ayrıca, topluluk çalışmaları ve faaliyetleri, öğrencilerimizin ufuklarını açma, hayal kurma, tasarlama, organizasyon yapma, gerektiğinde ekip çalışmasında bulunma, eleştirel düşünme, problem çözme, karar alma ve inisiyatif kullanma gibi yaşam boyunca her alanda kullanacakları becerilerini geliştirme, tecrübe kazanma ile akademik bilgilerini ve yetkinliklerini uygulayarak geliştirme gibi pek çok amacı hedeflemektedir.

 

Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:

Batı Edebiyatı Kültür ve Etkileşim Topluluğu ilk etkinliğinde, gönüllülük esasıyla yürüttüğü çalışmaları, yazarı olduğu kitapları, kurucusu olduğu Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı ile nesli tükenme tehlikesinde olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını ve Dalyan’ı tüm dünyaya tanıtmış ve koruması altına almış sayın Kaptan June’u (June HAIMOFF) davet etmiştir. Onun yaşam öyküsü ve tecrübeleri doğrultusunda, bireyin hem kendisi hem de doğa için neler yapabileceğini bizzat kendisinden dinleme isteğiyle bu etkinlik hazırlanmıştır. 23.04.2022 tarihinde vefat eden ancak yaşam öyküsüyle, duyarlılığıyla, çevreci aktivist kimliğiyle ve deniz kaplumbağalarına ve Dalyan yöresine katkılarıyla her daim özlemle anılacak Kaptan June’u topluluğumuzun ilk etkinliğinde ağırlamış olmaktan onur ve gurur duymaktayız.

 

BEKET ikinci etkinliğinin ilk bölümünde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçılarından Gündüz Öğüt, Sibel Aran, Betül Yıldıztekin ve Başak Özmeriç Yalçın'ı ağırlamıştır. Sanatçıların oluşturduğu “Anadolu Yaylı Çalgılar Topluluğu” sosyal sorumluluk anlayışıyla ve gönüllülük prensibiyle “bizlere gelemeyenlere koşarak gideriz” diyerek ülkemizin her yanındaki eğitim kurumlarında bir müzikli söyleşi gerçekleştirmektedir. Bu eğitim konserlerini anlatan “Güneş Gözlü Çocuklar Belgeseli” ülkemizi pek çok belgesel yarışmasında temsil etmiş ve ödüller kazanmıştır. Böylesi kıymetli bir toplulukla gerçekleştirdiğimiz eğitim konseri etkinliğimiz nedeniyle kıvanç duymaktayız.

 

Topluluk üyesi keman sanatçısı sayın Gündüz Öğüt pek çok roman ve öykü kaleme almış bir yazardır. Etkinliğin ikinci bölümünde kendisiyle müzik-edebiyat ilişkisi ve eserleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sanat, sanat dili, müzik dili, edebiyat dili, yabancı dil olarak nota ve yabancı dil olarak İngilizce, yazmak, müzik aleti çalmak, düşünmek, üretmek, çoğaltmak, orkestranın parçası olmak, çokseslilik, evrensellik, dünya vatandaşı olmak gibi birbiriyle ilintili pek çok konuyu içeren söyleşimizin akabinde Gündüz Öğüt'le ufak bir yaratıcı yazım çalışması yaptık ve yazara kitaplarımızı imzalattık. Öğrencilerimize edebi metin yazımı konusunda yol gösteren ve cesaret veren Gündüz Öğüt’e müteşekkiriz.

 

“Rol Yapma Oyunları (FRP) Tanıtımı” etkinliğimiz, bu oyunu oynamayı çok seven öğrencilerimizin tasarladığı bir etkinliktir. Rol Yapma Oyunları, bir grup arkadaşın bir masa başında toplanıp kâğıt üstünde hazırlamış oldukları karakterlere bürünerek, hayal gücünün kullanılarak kendiliğinden yaratılan hikâyelerin anlatımı yoluyla çeşitli maceralara atılması olarak tanımlanabilir. Türkiye’deki pek çok büyük üniversitede Rol Yapma Oyunları toplulukları vardır ve oyun etkinlikleri düzenlemektedirler. Bu etkinlik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde bir ilk olmuştur. Üniversitemizin çeşitli bölümlerinden hem öğrencilerin hem de akademik personelinin oyuncu olarak katıldığı etkinliğimiz iki gün boyunca o kadar yoğun ilgi çekmiştir ki etkinlik akabinde FRP topluluğu kurulma çalışmaları başlamış ve kısa sürede "Bilim Kurgu ve Fantazya Topluluğu” adıyla kurulmuştur. Bu oluşuma vesile olduğumuz için çok memnunuz.

 

23. Nisan. 1564 tarihinde doğduğu ve 23. Nisan. 1616 tarihinde öldüğü kabul edilen tiyatro yazarı ve şair William Shakespeare’i Anma Günü etkinlikleri tüm dünyada gelenekselleşmiştir. Shakespeare’i Anma Günü etkinliğimizin ilkinde, onun yaşantısını barkovizyon gösterisi eşliğinde aktarmayı, Shakespeare’in tiyatro metinlerinden seçili bölümler ile sonelerini müzik eşliğinde İngilizce, Türkçe ve hatta yabancı uyruklu öğrencilerimizin kendi anadillerinde karşılaştırmalı okumayı, Shakespeare adaptasyonlarından bahsetmeyi, Öğrenci Toplulukları Merkezindeki panolardaki görseller ile dinletiyi desteklemeyi ve böylece İngiliz Edebiyatı denildiğinde hemen herkesin ilk olarak aklına gelen bu büyük yazarı daha çok tanımayı ve tanıtmayı amaçlamıştık. Etkinliğimize gösterilen yoğun ilgi Shakespeare’i Anma Günü etkinliğinin üniversitemizde de gelenekselleşmesi için hepimizi cesaretlendirmiş ve mutlu etmiştir.

 

2022 yılı Shakespeare’i anma etkinliğimize, alanında tanınmış Shakespeare uzmanlarından Doç. Dr. Murat Öğütcü’yü “Türkiye’de Dijital Shakespeare” başlıklı çevrimiçi semineri vermek üzere davet ettik. Türkiye’deki Shakespeare metinleri, yapımları ve araştırmalarını daha geniş bir uluslararası kitleye tanıtmayı amaçlayan “Turkish Shakespeares” projesinin Genel Editörü olan ve bu yıl Kapadokya Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Öğütcü’nün bilgilendirici, düşündürücü ve ilham verici seminerine Türkiye’nin pek çok üniversitesinden akademik personelin ve öğrencinin katılımı nedeniyle övünç duymaktayız.