Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü

Bölümümüz 2547 sayılı ve 4 Kasım 1981 tarihli Yüksek Öğretim Kanunu gereğince fakülte ve yüksekokullarda, en az iki yarıyıl okutulması zorunlu olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini vermek amacıyla kurulmuştur. Bu doğrultuda bölümümüz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin tüm birimlerinde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II derslerinin yürütülmesinden sorumludur. Bölümümüz bu misyonunu bünyesinde görevli 1’i Doç. Dr., 11’i Öğr. Gör. olmak üzere toplam 12 öğretim elemanı ile yürütmektedir. Bölümümüzde görevli öğretim görevlilerinin beşi yüksek lisansını, dördü doktorasını tamamlamış, ikisi halen doktora eğitimini sürdürmektedir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi, yalnızca Türkiye’nin yakın tarihini ele alan bir ders niteliğinde olmayıp aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün önderlik ettiği Türk inkılabının düşünsel temellerini genç kuşaklara aktarabilmeyi amaçlayan bir içeriğe sahiptir. Dersin müfredatı, YÖK tarafından belirlenmekte ve bu doğrultuda, bütün üniversitelerde tek bir birimin sorumluluk, denetim ve planlamasında yürütülmektedir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin amacı gençlere, Türk Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğu bilincini kazandırmak, Milli Mücadele’nin zorlu koşullarda gerçekleştiğini anlatarak gençlere öz güven aşılamak, inkılapların hangi koşullarda nasıl yapıldığını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nasıl kurulduğunu anlatabilmektir. Bu bağlamda Atatürk inkılap ve ilkelerine, Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen bireyler yetiştirmektir.

Tarih bir milletin hafızasıdır. Geçmişini bilmeyenin geleceğini inşa edemeyeceği düsturundan hareketle gençlerin bu dersi alması önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıllık Türk tarihinin son halkasıdır. Her aydının, her yurttaşın, her üniversite öğrencisinin bu devletin kuruluş ilkeleri ve gelişimini iyi bilmesi gerekmektedir.

Bölümümüz öğretim elemanları tüm bu amaçları gerçekleştirmek üzere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini vermenin yanı sıra üniversite içinde ve dışında ülkemizi ve Türk milletini ilgilendiren önemli konular hakkında her yıl düzenli olarak çeşitli konferanslar ve etkinlikler düzenlemektedir.

Doç. Dr. Muhammet AVAROĞULLARI

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı