Topluluğun kuruluş amacı ve kısa tarihçesi:
|
MSKÜ Öğrenci Toplulukları Yönergesi uyarınca kurulan Aikido Topluluğumuz, Dr. Atilla Eren MAMUK’un Koordinatörlüğü’nde ve Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Burak KORKMAZ’ın Topluluk Başkanlığı’nda 12 üye ile faaliyetlerine başlamıştır. Topluluk, aktif olarak üye 21 öğrenci ile çalışmalarına devam etmektedir.
Aikido modern Japon savunma sporlarından birdir. Japonca “ai” (birleşme, uyum), “ki” (yaşam enerjisi, ruh), “do” (yol) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmaktadır ve bir bütün olarak anlamı "yaşam gücüyle bütünleşme yolu ve yaşam gücünü geliştirmek" olmakla birlikte yaşam gücünü geliştirmek ifadesi kazanım ile veya yenilgi ile (müsabaka ile) bağlantılı değildir. Aikido’nun kurucusu ve ilk hocası Morihei Ueshiba (1883-1969)'dır. Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir. Aikido bir savunma sanatı olmasının yanında insana ve doğaya saygıyı temel alması itibariyle öğrencilerimizin kişisel gelişimlerinin ve doğaya olan farkındalıklarının artmasına da yardımcı olacaktır. Aikido teknikleri antik Japon savaş sanatlarından özellikle bir kılıç kullanma tekniği olan “Kenjitsu”daan esinlenmiştir. Topluluğumuz, öğrencilerimizin temel teknikler olan Tachi (ayakta) ve Suwari (oturarak) tekniklerini öğrenmelerini aynı zamanda da başta çalışma arkadaşları olmak üzere
insanlara ve doğaya karşı farkındalıklarının artmasını hedeflemektedir.
|
Topluluğun şu ana kadar gerçekleştirdiği faaliyetler/kazanımlar/projeler hakkında bilgiler:
|
Öğrencilerimiz, haftanın üç günü (pazartesi-Çarşamba-cum) 18:30- 20:30 saatleri arasında antrenmanlarını düzenli olarak gerçekleştirmektedir. Bu antrenmanlar MSKÜ Kapalı Spor Salonu 1 numaralı salonda antrenör Şahidi Aykut Çoban (Ni-Dan) ve koordinatör Dr. Atillla Eren Mamuk (Sho-Dan) gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Kuruluşunu takiben topluluğumuza MSKÜ öğrencileri tarafından ilgi gösterilmiş ve kurucu 11 üyeye 9 yeni öğrencimiz katılarak çalışmalara devam edilmektedir.
20.05.2022 tarihinde topluluğumuz Sn. Ali Uludağ (Shihan)’ı misafir etmiş ve kendisi “Aikido Sporunda Tachi-Waza’nın (ayakta teknikler) Uygulanması ve Aikido Felsefesi” konulu semineri icra etmiştir. Söz konusu seminer topluluk üyesi öğrencilerimiz ve ilgi duyan diğer öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sn. Ali Uludağ, Kumagai Shihan'ın ilk öğrencilerinden olup 1982 yılından bu yana Aikido çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir. Savaş sanatları eğitimine 12 yaşında Teakwando ile başlayan Uludağ Sensei ,1982 yılına kadar Korean Karate, Çin Boksu, Shotokan Karate, Kia Koshin Kai Karate başta olmak üzere pek çok savaş sanatını çalışmış, eğitmenlik yapmıştır. 1982 yılında Kenji Kumagai Shihan'ın Türkiye'ye gelerek, Aikido çalışmalarının başlamasına öncülük eden grubun içinde yer alan Uludağ Sensei Türkiye'nin ilk Aikido sporcularından birisi olmuştur. Bu tarihten sonra Kumagai Shihan ile beraber Aikido çalışmalarına ağırlık veren Uludağ Sensei 2009 Yılında 6.Dan Seviyesine, 2022 Yılında ise 7.Dan (Shihan) Seviyesine yükselerek Türkiye’deki en üst dereceye sahip tek hoca olarak çalışmalarına devam etmektedir. Seminerde, Aikidonun insan hayatına etkilerini tecrübeleri ile aktaran Uludağ aynı zamanda Tachi-Waza’nın uygulanmasını seminere katılan öğrencilerimize tatbik ettirmiş ve kıymetli tecrübelerinden yararlanmamızı sağlamıştır.
|